2012. augusztus 08. 12:38

Itt az idő! - Vagy dönt a kormány, vagy bedönti az agráriumot

Az élelmiszerárak elszabadulása csak azonnali és radikális kormányzati intézkedésekkel állítható meg!A rendkívüli aszály miatt fenyegető agrárkatasztrófa elhárítása ráolvasással nem megy. Hiába kesergi körbe a Fazekas Sándor-Jakab István kettős a teljes hazai sajtót, ha a kormány napokon belül nem hozza meg a szükséges döntéseket, az emberek ősztől nem fognak magyar élelmiszerhez jutni!

A következő intézkedésekre van szükség:

  1. A hazai állattartók érdekében dönteni kell a takarmánykukorica felvásárlásához szükséges kedvezményes hitelek azonnali folyósításáról!
     
  2. A jelenleg mindössze 8 milliárd forintos kárenyhítő alapot azonnal legalább a duplájára kell emelni! (A szocialista kormány a 2010-es fagykárok idején 2 napon belül döntött az alap 5 milliárd forintos kiegészítéséről!) A megemelt összegből gyors előleget kell adni azoknak a gazdáknak, akik takarmányt akarnak vásárolni!
     
  3. Az élelmiszerárak drasztikus emelkedésének megakadályozása érdekében az MSZP továbbra is követeli a kormánytól, hogy napokon belül kezdjen tárgyalásokat az érintett szakmai szervezetekkel az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről, és bővítse ki azoknak a termékeknek a körét, amelyek az ötszázalékos kulcsba tartoznak!


ITT AZ IDŐ! – szokta nagybetűkkel hirdetni a Fidesz. Most tényleg itt van. A Romániában szeptembertől életbe lépő áfa-csökkentés ugyanis a feketegazdaság élénkülését is maga után vonja, mert mivel minden kereskedő a szomszédból, fű alatt fogja hazaimportálni az áruját. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése segítséget jelent a szegényebb rétegeknek és visszaszorítja a feketegazdaságot.

Ne stadionokra meg minisztériumi bútorokra költsék tehát a közpénzt, hanem a hazai élelmiszer előállításához szükséges takarmányra!

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke