mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás Pénzügy
2021. április 13. 19:10

Itt az idő: adómentes minimálbért, progresszív adózást!

Itt az idő: adómentes minimálbért, progresszív adózást!
Az MSZP szerint senki sem élhet tovább a létminimum alatt: 2,3 millió magyar munkavállaló és családjaik megélhetése forog kockán, ha a kormány nem fogadja el sürgősen a párt mostani javaslatát az adómentes minimálbérről.

„Egy dakota közmondással kezdeném: jobb ma egy adómentes minimálbér, mint holnap egy rabszolgatörvény” – nyitott Komjáthi Imre, majd bejelentette, az MSZP kezdeményezi, hogy töröljék el a minimálbér 15%-os személyi jövedelemadóját és az alacsony fizetések adóterhe is csökkenjen.

Az MSZP elnökhelyettese keddi online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, pártja szerint minden magyar tisztességes megélhetést érdemel. „Az MSZP mostani ajánlatát egy minimálbéres dolgozó sem utasítaná vissza, csak a Fidesz 133 bátor embere. Azzal, hogy a nettó minimálbér 25.110 forinttal 136.000 forintra emelkedne, évente 300.000 forinttal több jutna a minimálbérért dolgozók családjának, de így például még azok is nettó 11.000 forinttal több fizetést kapnának, akik most bruttó 250.000 forintot keresnek” – ismertette.

A szocialisták javaslatának értelmében a minimálbéresek tehát 15%-os adójóváírást kapnának, amely a minimálbér fölött sávosan csökkenne, de még így is elérne egészen a mediánbérig, a most bruttó 321.000 forintos fizetésig – magyarázta Komjáthi. „Így mind a 2,3 millió ember, aki bruttó 321.000-nél kevesebbet keres – például a ruhaipari dolgozók, a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban dolgozók, a segédmunkások, takarítók, portások és a szociális alapellátásban dolgozók – biztosan jobban járnának, mint most” – mutatott rá.

Kiemelte, szerinte a kormány szégyene, hogy a magyar minimálbér uniós szinten a sereghajtók közé tartozik, a visegrádi országok között pedig a legalacsonyabb. „Ráadásul ezt még az Orbán-kormány kiemelkedően magas adóval is sújtja, ugyanis több mint 30%-os különböző adók terhelik, vagyis az Orbán-kormány sokat vesz el sokaktól” – figyelmeztetett.

Aláhúzta, az MSZP álláspontja az, hogy a minimumból már nem szabad elvenni, ezért legyen adómentes a minimálbér és csökkenjen az alacsony fizetések adója. „Most, amikor az infláció kieszi a felvágottat a zsemléből, kieszi a zöldséget, a gyümölcsöt, a húst a bevásárlókosarakból, a kormány szinte teljesen tétlen. Azonnali lépésre van szükség, és azt nem mondhatja a kormány, hogy erre nincs pénz, hiszen láthatjuk, hogy hogyan szórják a pénzt két kézzel az oligarcháiknak vadászkiállításokra, stadionépítésre” – emlékeztetett.

„El kell kezdeni azonnal felzárkóztatni az alacsony magyar béreket, és el kell kezdeni felszámolni a dolgozói szegénységet - ez csak döntés kérdése! Az MSZP-ben megvan rá a politikai akarat, és meg is tesszük; ha a fideszesek erre most nemet mondanak, akkor 2022 után adómentessé tesszük a minimálbért, mert a magyar emberek megélhetését biztosítani kell! Ahol azon is veszekedni kell, hogy kié a torzsa, annak sorsa kormány- és korszakváltást érlel 2022-ben” – mondta végezetül az MSZP elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok