2011. január 20. 13:00

Itt az idő cselekedni!

Ma már egyértelműen látható, hogy a múlt évi kedvezőtlen időjárás után a mezőgazdaságban az idei év is igen nehéz lesz. A belvizes és a károsan átázott terület összesen több mint egymillió hektárt tesz ki, a szántóterület 20%-át. Ezen a területen az idei termelés egyrészt bizonytalan, másrészt többlet-ráfordításokat igényel.

A növénytermelés mellett az állattenyésztés is egyre nagyobb bajba kerül. A rendkívül magas takarmányárak miatt nagyarányú sertésvágások kezdődtek, egyre több telepen egyszerűen nem lesz mit etetni az állatokkal. Sürgős kormányzati intézkedések nélkül a lakosság húsellátása a garantáltan biztonságos és jó minőségű hazai sertéshúsból nem lesz biztosítható. Nem lenne jó megbarátkozni a gondolattal, hogy a jövőben kevésbé ellenőrzött, adott esetekben dioxinnal fertőzött import húsokat kellene fogyasztani idehaza.

Az MSZP Országos Agrár- és Vidékpolitikai Tagozata a mezőgazdaságban felgyülemlő problémák mielőbbi megoldása érdekében felszólítja a kormányt, hogy sürgősen tekintse át az ágazat helyzetét. Felelősségteljes intézkedések szükségesek, amelyek hosszútávon fenntartják az ágazat likviditását, nem akasztják meg az állattenyésztési beruházásokat és biztosítják a szükséges takarmányalapot.