mszp.hu | Belföld
2021. február 09. 14:06

Itt az idő: vissza kell venni a valós társadalmi kontrollt az egészségügy felett!

Itt az idő: vissza kell venni a valós társadalmi kontrollt az egészségügy felett!
Itt az idő: vissza kell venni a valós társadalmi kontrollt az egészségügy felett!

Tegnap ismét lebukott a kormány, feljelentés is születetett: összevissza hazudoznak az egészségügyről az embereknek – állítja a Magyar Szocialista Párt.

Az emberek alig várják, hogy egy új kormány végre kompetens és transzparens módon rendbe tegye az egészségügyet – emelte ki kedd délutáni online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Az egészségügy rendbetétele nem várhat tovább, az ellátórendszer hiányosságai egyértelműek: ezeket nem a járvány hozta magával, hanem itt vannak velünk immár 10 éve” – hívta fel a figyelmet Bangóné.

„Az MSZP mindig azon az állásponton volt, hogy az egészségügy újjáépítésére azért van szükség, mert csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenki számára, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz; ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, és akkor, ha az ellátásért önálló és kompetens kormánytag felel” – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Elmondta, a kormány központosításai pártja szerint a szakmai szempontok rovására történnek. Példaként említette az országos tisztifőorvosi rendszert is, ami folyamatos átszervezés alatt áll, még olyan is volt, hogy teljesen megszüntették.

„Az, hogy az átszervezések milyen kaotikus állapothoz vezettek, most a járvány idején még szembe tűnőbb: mióta az elnagyolt oltási prioritási lista-kivonatot nyilvánosságra hozták, az egész ország azt találgatja, hogy ki, melyik kategóriába esik; kit, mikor lehet beoltani” – monda.

Kiemelte, az oltással kapcsolatos regisztráció bizonytalan: a mai napig nem világos, hogy kötelező-e regisztrálni, ahogy az sem, hogy előre sorolják-e a regisztráltakat. „Nincs egyértelmű kommunikáció, az egyik hivatal ezt mondja, a másik pedig egészen mást mond. A miniszterelnök az egyik nap állít valamit, amit következő nap az EMMI megcáfol. Ha pedig országgyűlési képviselőként kérdéssel fordulunk a hivatalokhoz, akkor csak ködösítés zajlik” – utalt többek közt Müller Cecília, országos tisztifőorvos hétfői botrányára.

„Az egészségügyet államtitkársággá kicsinyítették, ami annyira működésképtelen, hogy mellé most már két másik minisztérium gyámkodását is kirendelték: most már Szijjártónak és Pintérnek is felelnie kell az egészségügyért” – figyelmeztetett Bangóné Borbély Ildikó.

A képviselőnő aláhúzta, az MSZP szerint újjáépítésre van szükség az egészségügyben, aminek a nyilvánosság előtt és a szakma bevonásával kell megtörténnie. „Ennek első lépéseként pedig garantálni kell, hogy az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló minisztérium és kompetens kormány feleljen!” – szólította fel a kabinetet.

Kapcsolódó párttagok