Belföld, Gazdaság | közlemény kivándorlás
2013. február 05. 09:21

Itt élés helyett átutalás

Matolcsy György beismerő vallomása óta tudjuk, a kormány is tényként kezeli: félmillió honfitársunk dolgozik külföldön. Ha a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egy év kellett ennek felismeréséhez, el sem merjük képzelni, meddig tarthat a probléma megoldásához egy érdemi javaslat kidolgozása.

A Világbank kimutatásai szerint 2011-ben 2,4 milliárd dollárt, azaz mintegy 540 milliárd forintot utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok itthon maradott családtagjaik támogatására. Ez kéthavi nyugdíjkiadással egyenlő!

E nélkül családok százezreinek még nagyobb gondot okozna a napi megélhetés, amely még ezzel a támogatással is inkább a szigorú beosztáshoz, semmint a nyugodt megélhetéshez elég.

Köszönet illeti azokat a magyarokat, akik családjaiktól elszakadva, és a barátok hiányát megszenvedve próbálnak segíteni az itthon maradottakon, ha már az Orbán-kormány nem képes, és érdemben nem is akar semmit tenni.

A Világbank felmérése azt is mutatja, hogy elvándorolt honfitársaink közül a diplomások 13, az orvosok 10 százalékot tesznek ki. Magyarországnak nagyon nehéz lesz állni a nemzetközi versenyt, ha legtanultabb állampolgárai elhagyják.

Ennek megállítása egyelőre még az Orbán-kormány felelőssége. Nem adminisztratív akadályokkal, hanem valós alternatívák felmutatásával.

Az MSZP olyan gazdaságpolitikai fordulatot fog végrehajtani, ami megállítja a kivándorlást, és hazai munkahelyeket teremt.

Winkfein Csaba,
az MSZP elnökségi tagja