Janikovszky Éva 10 éve nincs közöttünk

Janikovszky Éva Kossuth-díjas író, költő 10 évvel ezelőtt, 2003. július 14-én ment el örökre. Tiszteltük, szerettük őt és könyveit is.

Erzsébetváros Önkormányzata 2003 őszén Janikovszky Éva nevének, gondolatainak és kulturális örökségének megőrzése érdekében iskolát nevezett el róla. A Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium hamarosan Budapest egyik legkedveltebb új szemléletű és valóban gyermekközpontú intézményévé vált.

Erzsébetváros és Budapest lakói megdöbbenéssel értesültek arról, hogy az új kerületvezetés mondvacsinált okokra hivatkozva, ám valójában politikai megtorlásként 2011 májusában a tiltakozások ellenére kiradírozta az iskolát a kerület térképéről, az írónő szellemi örökségével együtt. Tettük megbocsáthatatlan.

Nem hagyjuk, hogy irodalmunk, pedagógiánk sokszínűsége kifakuljon, hogy elvegyék gyermekeinktől, unokáinktól, amit elődeink létrehoztak, jogos örökségünk!

Mi, erzsébetvárosi szocialisták mindazokkal együtt, akik eddig is tisztelettel őrizték meg a jövő nemzedékeinek Janikovszky Éva örökségét, akik hisznek a modern, gyermekközpontú iskolában helyre fogjuk állítani mindazt a rombolást, amit 2010 óta ez a kormány okozott. Meg fogjuk találni a módját, hogy annak a szemléletnek, gondolkodásnak, amit a Janikovszky iskola képviselt, ismét helye, a korábbi intézményhez méltó utódja lehessen itt, a VII. kerületben.

Kunhalmi Ágnes,
MSZP oktatáspolitikus

Kispál Tibor,
MSZP VII. kerületi elnök