Blikk
2012. augusztus 16. 09:35

Járások: az ügyfél megjárhatja!

Az újabb hivatali hálózat felállítása miatt meg kell tanulni az új hatásköröket.

Rosszul járnak azok, akik nem valamelyik járási székhelyen laknak! Eddig számos ügyet el lehetett intézni helyben, az önkormányzatoknál. Az építési engedélyért, szociális segélyért nem kellett másik településre bumlizni, ahogy a gyerekvédelmi és a gyámügyekben sem, ráadásul sok helyütt még jogosítványt vagy a személyi igazolványt is meg lehetett hosszabbítani.

Jövőre viszont akár többórás utazással is járhat ezeknek az ügyeknek az elintézése, főleg, ha valakinek nincs autója, mivel ezeket a feladatokat elveszik az önkormányzatoktól, és az újonnan létrehozandó járási hivataloknak adják. Sok településnek nincs közvetlen busz- vagy vonat-összeköttetése a most kijelölt járási székhelyével. Így például hiába jelezte több Veszprém megyei település lakossága és képviselő-testülete, hogy Tapolcához akarnak tartozni, mert úgy könnyebb lenne az életük mégis Balatonfüredhez kanyarították őket.

A járási székhelyek kijelölésénél a Blikk több, nehezen magyarázható elemet is felfedezett: a 32 ezres, virágzó gazdaságú Budaörs helyett a falusi jelleggel bíró, feleakkora Budakeszi lett a székhely.– Abszurdum, hogy egy ekkora város, mint Budaörs, nem lehet járási székhely. Minden objektív tényező mellettünk szólt, de úgy tűnik, Budakeszi polgármesterének pártkötődése többet nyomott a latban a járási székhely eldöntésénél – sérelmezte a Blikknek Wittinghoff Tamás, Budaörs független, liberális polgármestere, aki alapjaiban elhibázottnak tartja a 80-as években megszüntetett járási rendszer visszaállítását. – Drágább és bonyolultabb lesz a rendszer. Ráadásul Budaörs lefokozása az itt élő emberek tízezreinek életét is megnehezíti.

Dorog és környéke is a nagy vesztesek közé tartozik. A kistérségi központ nem lett járási székhely, mehetnek be a dorogiak Esztergomba ügyeket intézni, pedig a megyében sokkal kisebb városból is járási székhely lett, igaz, ott nem szocialista a polgármester. Kerestük Tittmann Jánost, aki azonban nem kívánt nyilatkozni.

Megkérdeztük az illetékes minisztériumot, hogy miért egy sokkal jelentéktelenebb település lett a járási székhely Budaörs helyett.

– A járási székhelyek meghatározása hosszú közel egyéves folyamat eredménye volt. Ennek során kutatóintézeti tanulmány készült, széles körű egyeztetésekre került sor az érintett politikai, társadalmi és érdek-képviseleti szervezetekkel – válaszolt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Blikknek.

K. D.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/jarasok-az-ugyfel-megjarhatja-2102461