Népszava
2012. április 16. 08:23

Járatritkítás: 400 vonat már elment

Milliós tömeget érint a mától életbe lépett új vasúti- és autóbusz-menetrend: a napi 3000-ből 400-nál több vonatot töröltek, de a Volán-járatok közül is kihúztak 30-at. A járatritkítás önmagában nemcsak szakmailag vitatható, de kevés is. Ráadásul az intézkedés hatalmas politikai pálfordulás a korábban az MSZP-től a vidéket féltő, az akkor bezárt vasútvonalakat tessék-lássék visszanyitó Fidesztől.

Ha így folytatja, az Orbán-kormánynak is beletörhet a bicskája a pazarló magyar közlekedési rendszer reformjába.

Rendkívül sokaknak kell átszervezniük életüket, miután milliók utazási szokásait befolyásolja a MÁV országos hálózatának felét, valamint a 24 Volán-társaság többségét érintő, vasárnaptól életbe lépett menetrend-módosítás. Az eddig naponta közlekedő mintegy 3000-ből 400-nál több vonat állt le, a buszjáratok közül pedig 30-at húztak ki a racionalizálás és a takarékosság jelszavával. A hivatalos kommunikációban a kormány, a szaktárca és az érintett állami társaságok kerülték a járatritkítást, helyette a menetrend-ésszerűsítést illetve kínálat-szűkítést kifejezést használták. Ettől még a változtatás lényege: az Orbán-kormány jelentősen ritkította a közösségi közszolgáltatást, így szinte nincs olyan területe az országnak amelyet a lépés ne érintene, és alig van olyan polgár, aki ne érezné meg a hatását.

Aligha Balassagyarmat fideszes polgármestere lesz az egyetlen, aki emiatt csalódik az Orbán-kormányban. Medvácz Lajos még április elején a nógrádi város vasútállomásán tüntetett mintegy 300 helyi lakossal együtt, követelve a menetrend-módosítás visszavonását. Akciójuk sikertelen volt, és a kabinet nemcsak az elmúlt hetekben az országszerte megtartott hasonló tiltakozások hangját elengedte el a füle mellett, hanem a jószándékú szakmai kritikákat is. Pedig nem volt olyan rég, hogy a Fidesz prominensei - köztük a mostani intézkedés magyarázatára kényszerülő Völner Pál államtitkár is - hasonló demonstrációkat szerveztek az előző kormányok vasútvonal-bezárásai ellen. Sőt, Navracsics Tibor is kiállt 2010 májusában, a Fidesz választási győzelme után Zircen azok mellett, akik a vasút reneszánszát várták - lévén ez volt a Fidesz egyik legfontosabb kampányígérete.

"Azok az erők, amelyek felszámoltak sok vasútvonalat Magyarországon, megsemmisültek. (...) A választópolgárok gondolták úgy, hogy Magyarországnak van jövője, amely nem a felszámolásokon keresztül, hanem a bővülésen, a fejlesztéseken keresztül vezet majd" - mondta akkor Navracsics. Azóta viszont csupán annyi történt, hogy a Fidesz tessék-lássék teljesítette ígéretei egy részét: a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kabinet döntése nyomán bezárt - valójában szolgáltatóváltásra kényszerített - összesen 38 vasúti mellékvonal közül 11-et nyitott újra, minimális vonatközlekedéssel. Ezen vonalak egy részénél a mostani módosítás mindössze 2-3 vonatpárra szűkíti a menetrendet, így viszont a vasúti közlekedésnek sok értelme nem marad. A járatok, települések és lakosok számát tekintve pedig az Orbán-kormány járatritkítása felülmúlja a korábbi mellékvonal-bezárási hullámot.

Nem csoda, ha az MSZP úgy fakadt ki: a Fidesz karanténba zárja a vidéket. Lukács Zoltán, a szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint ennek a folyamatnak ráadásul csak az egyik eleme a járatritkítás. Emlékeztetett: a kormány először elvette a vidékiektől önkormányzataik függetlenségét, majd a vagyonukat, utána kórházaikat és egyéb intézményeket is, a közszolgáltatásokat pedig sok esetben távolabb helyezte a vidéken élőktől, most pedig a járatritkítással mér újabb csapást a vidékre. Nemcsak a politika, a szakma is kikezdte az intézkedést. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) élesen kritzálta a tervet, mondván: gazdaságilag értelmetlen, káros, az utasok számára elfogadhatatlan, sok esetben pedig indokolatlan is.

Egyes szakértők szerint a járatritkítással sem lehet a MÁV és a Volánok évi többszáz milliárd forintos költségvetéséhez képest jelentős összegeket megtakarítani. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az év végéig 8 milliárd forint, jövőre már 12 milliárdos költségcsökkenést remél. Még ha sikerül is, ez önmagában kevés a pazarló magyar közlekedési rendszer reformjához. A szándékait komolyan gondoló Bajnai-kabinet is további 41 vasútvonal 60 szakaszán javasolta a szolgáltató­váltást utódjának, hiszen eredetileg nem 800, hanem 1900 kilométernyi mellékvonal bezárást tervezték. Az Orbán-kormány nem sokkal később az Új Széchenyi Tervben a jelenlegi 7200 kilométeres vasúti pálya 6000 kilométerre csökkenésével számolt, de azóta sem hallani arról, mit is jelent ez pontosan. Érdekesség, hogy éppen 1000 kilométernyi mellékvonal üzemeltetési kötelezettsége alól mentette fel egy kormányhatározattal az első Orbán-kabinet 1999-ben a MÁV-ot, ám végül nem vállalták a népszerűtlen intézkedést.

A közösségi közlekedés elkerülhetetlennek tűnő átalakítása ráadásul együtt kellene járjon az állami cégek szerkezeti refermjával és a veszteséges működésért részben felelőssé tehető, kiterjedt utazási kedvezmény-rendszer radikális csökkentésével. Az Orbán-kormány tétovaságát mi sem bizonyítja jobban, hogy mintegy másfél évet késett a személyszállítási törvény parlamenti benyújtása, s az is kiderült, semmi nem lesz a szintén a kormányváltás óta tervezett Nemzeti Közlekedési Holdingból. A tárca már nem egy önálló holdingban, hanem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n belüli MÁV-társaságokban, és a Volán-cégek átalakításában - számuk 24-ről 6-8-ra csökkentésében - gondolkodik.

Kérdésesnek tűnik az utazási kedvezmény-rendszer átalakításának sikeressége is, mivel kiderült, hogy - nyilvánvaló politikai okokból - megmarad a 6 év alattiak és a 65 év felettiek teljesen ingyenes utazása, továbbá a fogyatékkal élők és a tanulók kedvezménye. Felvetődik az is, hogy a kettős állampolgárság lehetőségét megteremtő Orbán-kormány megszünteti-e a határon túli magyarok ingyenes utazását. Esetleg csökkenti-e a közszolgák 50 százalékos, illetve a gyerekek és nagycsaládosok 90 százalékos kedvezményét. A többi, csaknem 30 kedvezménykategóriát sem feltétlenül törölnék el, csak ezek költségét nem közvetlenül az állam fizetné - bár az állami tulajdonú cégek veszteség-finanszírozása révén mégis a költségvetés, vagyis az adófizetők állnák a kormány nagyvonalúságát.

Egyes elemzők attól tartanak, hogy a további, esetleg szakmailag indokolt ötletek elvéreznek a politika útvesztőiben. Arra figyelmeztetnek, hogy önmagában a járatritkítás valamint a kedvezményrendszer "piszkálása" nem hoz érdemi megtakarítást, a közlekedési rendszer méret- és költséghatékony átalakításának ötlete pedig ki tudja, milyen módosításokon megy még keresztül, vagyis összességében elképzelhető, hogy a 2014-es választás megelőző kampányidőszakig hátralévő másfél évben az Orbán-kormánynak is beletörik a bicskája az ágazat reformjába.

Az egyik bezárta...

Két ütemben, összesen mintegy 1300 kilométeren zártak be vasúti mellékvonalakat az előző kormányok. A Gyurcsány-kabinet 2007 márciusában szüntette meg a személyszállítást 14 mellékvonalon, 478 kilométeren. A Bajnai-kormány 2009 decemberében 24 vasútvonalon, mintegy 800 kilométeren állította le a vonatokat, bár eredetileg 1900 kilométeren tervezte ezt.

A másik ritkította...

Az Orbán-kormány két ütemben, összesen mintegy 400 kilométeren nyitott újra a bezárt 38 vasútvonal-szakaszból 11-et: 2010 júliusában 5, majd december közepén 6 szakaszt helyeztek ismét üzembe. A változás 75 település mintegy 485 ezer lakosát érintette. Ennél jóval nagyobb tömeget érint viszont most a mintegy félszáz vonal 410 vonatának törlése.

Leállnak a buszok is

A megritkított vasúti közlekedés "versenyhelyzetének erősítése" érdekében több vonalon leállnak a Volán-buszok is. A Volán-társaságok vonalain összesen mintegy 30 járatot töröltek, vagyis kevesebb, mint tizedannyit, mint a vasútnál. Szinte mind a 24 buszos szolgáltatónál változott a manetrend - néhány esetben bővült is. Nem így a Borsod Volán Miskolc-Budapest vonalán. A viszonylat megszűnt azzal, hogy az eddig is csak péntek, szombat és vasárnap közlekedő járatok mindegyikét törölték. Autóbusszal ezentúl Miskolcról Budapestre csak mezőkövesdi átszállással lehet eljutni.

Nem jártak sokkal jobban azok, akik eddig a Győr-Budapest viszonylaton utaztak: a Kisalföld Volán eddigi napi hét járatpárja helyett a hét öt napján csupán egy marad, másik két napon, a tanítás kezdetéhez illetve végéhez igazodva pedig 4-4. A Kisalföld.hu szerint azonban a járatok megszüntetését a kihasználatlanság nem indokolná: a Kisalföld Volán egy hónappal ezelőtt végzett utasszámlálása szerint 70 százalékos volt az átlagos telítettség a Győr-Budapest vonalon. A Sopronban és Csornán élőknek még ennyi sem jutott. Ők közvetlenül kizárólag vonattal juthatnak el a fővárosba, miután megszűnt a Volánbusz Zrt. Budapest-Győr-Csorna-Sopron útvonalon közlekedő járata.

Ahonnan eltűnnek a szerelvények

Vonalszám - Viszonylat - Törölt járatok száma

4 - Esztergom - Almásfüzitő - 12*
5 - Székesfehérvár - Komárom - 12
11 - Győr -Veszprém - 11
12 - Tatabánya - Oroszlány - 6
14 - Pápa - Csorna - 17
17 - Szombathely - Nagykanizsa - 14
20 - Székesfehérvár - Szombathely - 18
23 - Rédics - Zalaegerszeg - 10
25 - Celldömölk - Boba-Zalaegerszeg-Bajánsenye - 5
26 - Balatonszentgyörgy - Tapolca-Ukk - 7
30a - Budapest -Székesfehérvár - 2
35 - Kaposvár - Siófok - 2
40 - Budapest - Pécs - 1
45 - Székesfehérvár - Sárbogárd - 7*
46 - Sárbogárd - Bátaszék - 10
47 - Dombóvár - Komló - 12*
50 - Dombóvár - Bátaszék- 8
60 - Gyékényes - Pécs - 5
75 - Vác - Diósjenő-Balassagyarmat - 10
78a - Aszód - Balassagyarmat - 8
78b - Balassagyarmat - Ipolytarnóc - 16
80a - Budapest - Hatvan - 2
80 - Hatvan-Miskolc-Szerencs-Sátoraljaújhely - 2
81 - Hatvan - Somoskőújfalu - 7
85 - Vámosgyörk - Gyöngyös - 8
86 - Vámosgyörk - Újszász - 6
87a - Füzesabony - Eger - 6
87 - Eger-Szilvásvárad - 6
89 - Tiszapalkonya-Erőmű-Nyékládháza - 19
90 - Miskolc - Hidasnémeti - 1
92 - Kazincbarcika - Ózd - 8
98 - Abaújszántó - Hidasnémeti - 8*
102 - Kál-Kápolna-Kisújszállás - 11
103 - Karcag - Tiszafüred - 8
105 - Debrecen - Nyírábrány - 4
113 - Nyíregyháza-Mátészalka-Zajta - 15*
114 - Mátészalka-Csenger - 12*
120 - Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza - 12
121 - Mezőhegyes-Újszeged - 12
125 - Mezőtúr-Battonya - 10
127 - Vésztő-Gyoma - 4
128 - Békéscsaba-Kötegyán-Vésztő-Püspökladány - 9
130 - Szolnok-Szentes-Hódmezővásárhely - 4
135 - Szeged-Hódmezővásárhely-Békéscsaba - 3
140 - Cegléd-Szeged - 13
142 - Budapest-Lajosmizse-Kecskemét - 6
146 - Kunszentmárton-Lakitelek-Kiskunfélegyháza - 3
147 - Kiskunfélegyháza-Szentes-Orosháza - 8
154-155 - Bátaszék-Kiskunhalas-Kiskunfélegyháza - 10


* az Orbán-kormány által 2010-ben újranyitott vonal

Lengyel Tibor /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=540605