2011. március 09. 12:24

Járható út kell

A halmozottan hátrányos helyzetű közösségek fölzárkóztatása komplex folyamat. Ez csak lépésről lépésre, a helyi szükségletekhez igazodva, hosszú távon valósulhat meg.

Európa ebben segíthet: hogy valós adatokra támaszkodva meghatározza a célokat, eszközöket biztosít hozzá, és számon kéri a célok megvalósítását. Az eddigieknél kevésbé bürokratikus, gyorsabb, átláthatóbb módszereket dolgoz ki, hosszabb távon támogatva egy-egy közösséget, amíg az valóban gondoskodni tud sajátmagáról- hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az európai roma stratégiáról szóló keddi parlamenti vitában.

Az a kérdés, hogy tudunk-e olyan szabályokat, feltételeket teremteni, amelyek eljuttatják a segítséget azokhoz, akik nem tudnak versenyezni a forrásokért, akiknek alig van érdekérvényesítő képességük - mondta felszólalásában Göncz Kinga, aki a parlamenti jelentés véleményezőjeként és árnyék raportőreként meghatározó szerepet játszott az európai roma stratégiáról szóló parlamenti állásfoglalás megszületésében.

A képviselő kifejtette: a halmozottan hátrányos helyzetű közösségek fölzárkóztatása komplex folyamat, amely csak lépésről-lépésre, a helyi szükségletekhez igazodva, hosszú távon valósulhat meg. Európa ebben segíthet: hogy valós adatokra támaszkodva meghatározza a célokat, eszközöket biztosít hozzá, számon kéri a célok megvalósítását, követi a romák helyzetének a változását. Az eddigieknél kevésbé bürokratikus, gyorsabb, átláthatóbb módszereket dolgoz ki, hosszabb távon támogatva egy-egy közösséget, amíg az valóban gondoskodni tud sajátmagáról - tette hozzá.

Nem elég iskolát építeni a gyerekeknek. Megélhetést nyújtó munka kell a szülőknek, hogy etetni, ruházni, iskolába járatni tudják a gyerekeket. Emberhez méltó lakhatási körülmények kellenek, ahol fel lehet készülni a másnapi iskolai órákra, ahol van világítás és fűtés. Járható út kell, amelyen el lehet jutni az iskolába és a munkahelyre, és emberi szó, amely feledtetni tudja a megaláztatásokat. Az európai roma stratégia nem hoz azonnali változást. De esélyt ad rá - hangoztatta Göncz Kinga, fölszólítva a döntéshozókat nemzeti és európai szinten, hogy vállaljanak politikai kötelezettséget a helyzet javítására.

Nem elég a tagállami roma stratégiákhoz keretet adni, hanem igazi európai roma stratégia kell, európai szintű felelősségvállalással, természetesen nem vitatva a tagállami felelősséget - hangsúlyozta felszólalásában a képviselő, aki a szocialisták és demokraták frakciójának vezérszónokaként fejtette ki véleményét a keddi vitában.