mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Pénzügy
2021. április 16. 15:45

Járjon adójóváírás több mint 2,3 millió embernek és családjaiknak!

Járjon adójóváírás több mint 2,3 millió embernek és családjaiknak!
Adják vissza a munkavédelmi alapból ellopott 300.000.000.000 forintot!

Az Magyar Szocialista Párt törvényjavaslatban követeli, hogy amit elloptak a magyaroktól, azt azonnal adják vissza adójóváírás formájában, hiszen Romániától Lengyelországig ma már nálunk a legnagyobb a munkavállalói szegénység – szólította fel a kormányt pénteki online sajtótájékoztatóján dr. Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője.

Szakács László ismertette az MSZP javaslatát, amely szerint a minimálbérnek legyen 0 a kulcsa, vagyis 15%-kal többet kereshessenek azok, akik minimálbérre vannak bejelentve. „Mintegy 440.000 magyar munkavállalóról beszélünk, akik ezzel 25.110 forinttal többet keresnének, és még ennél is többen vannak, akik szakmunkás minimálbéren vannak, így ők is 160.000 forint felett vihetnének haza”.

Hangsúlyozta, Magyarországon meg kell szüntetni azt a szégyent, hogy a visegrádi országok, Románia és a térség országai közül is nálunk a legalacsonyabb a minimálbér. „A mediánbérig kiszélesítve a javaslat hatályát sávosan, több mint 2,3 millió ezer magyar ember vihetne többet haza, évente 2-300.000 forinttal! Tegyük helyre azt az igazságtalanságot, hogy a létminimum alatti 110.000 forintot keresők is ugyanannyi adót fizetnek, mint Mészáros Lőrinc és az összes fideszes oligarcha, akik évente 100 milliárdokkal növelik a vagyonukat, még járvány idején is! Ezt egy adójóváírással helyre lehet tenni és ez a javaslat igenis most a legidőszerűbb” – jelentette ki Szakács.

Felháborítónak nevezte, hogy a fideszesek rendre elutasítják az adócsökkentést kérő ellenzéki javaslatokat arra hivatkozva, hogy nincs rá pénz. „Itt 250-300 milliárdról beszélünk, de ennél ők sokkal többet vettek el az emberek asztaláról! Ez a pénz megvan, megvolt, benne volt az úgynevezett védekezési alapban, csak nem az emberekre költötték: elköltötték a Mátrai Erőműre, a Matthias Corvinus Alapítványra és pusztán csak az MVM-et is kitömték ennyivel. Ha ezeket a pénzeket nem tették volna bele mondjuk csak a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésébe (több mint 700 milliárd forintot), akkor az emberek már régen sokkal többet kereshetnének” – emlékeztetett a politikus a mutyi-gyanús, korrupciós botrányokra.

Elmondta, az MSZP ezzel szemben úgy gondolja, hogy mivel megvan rá az igény, a forrás és végre is lehet hajtani, ezért minél előbb be kell vezetni az általuk javasolt intézkedést. „Az MSZP most leteszi ezt a javaslatot az asztalra, és lássuk, hogy a fideszesek továbbra is a multinacionális nagytőke mellé állnak, vagy odaállnak a munkavállalók mellé, akiknek az elmúlt években folyamatosan szűkítették a lehetőségeiket, a jogaikat! 3,5%-kal emelték a béreket, noha csak az elmúlt 4 hónapban csak az élelmiszerek ára több mint duplájával emelkedett, tehát ezt a béremelést, amit a fideszes kormány generált, már régen megette az az infláció”.

A szocialista politikus kiemelte, javaslatuk úgy kívánja helyre tenni az említett igazságtalanságot, hogy ezeket a pénzeket ne is szedje be a kormány, hanem adójóváírás formájában maradjon 25.000 forinttal több minden egyes minimálbéren foglalkoztatott ember zsebében. „Akkor egészen biztosan nem lesz belőle stadion, hanem bízunk benne, hogy sok százezer magyar családnak az életét könnyebbé lehet tenni! ” – hangsúlyozta a képviselő.