MTI/mszp.hu
2012. augusztus 10. 18:32

Javítani kell a hódmezővásárhelyi foglalkoztatási helyzeten

A mezőgazdaság és az arra épülő feldolgozóipar jelenthet kitörési lehetőséget a foglalkoztatási helyzet javításában Hódmezővásárhelyen a szocialistáknak a szeptember 2-i időközi polgármester-választáson induló jelöltje szerint.

Javítani kell a foglalkoztatási helyzeten Hódmezővásárhelyen; mivel a település hagyományosan agrárváros, az egyik kitörési lehetőséget a mezőgazdaság és az agráriumra épülő feldolgozóipar jelentheti - mondta Kis Andrea pénteken, az alföldi településen.
    
A polgármesteri hivatal előtt - Gőgös Zoltán MSZP-s képviselővel közösen - tartott sajtótájékoztatóján a jelölt Hódmezővásárhely egyik legkomolyabb problémájának az elvándorlást nevezte, aminek legfőbb oka szerinte a munkanélküliség.
    
Kis Andrea hangsúlyozta: fontos lenne az is, hogy a közfoglalkoztatásban valóban értékteremtő programok induljanak. Erre kiváló lehetőség lenne a nagy kézimunka-igényű zöldség-gyümölcs ágazatban, a termények pedig bekerülhetnének a közétkeztetésbe - tette hozzá.
    
Gőgös Zoltán azt mondta: ahhoz, hogy a mezőgazdaság valóban húzóágazattá váljon Hódmezővásárhelyen, párbeszédre van szükség a térség nagy agrárvállalkozásaival, az önkormányzat és az ország egyik legsikeresebb, 350 embert foglalkoztató állattartó cége, a Hódmezőgazda Zrt. között ugyanakkor nem felhőtlen a kapcsolat. Az ország legnagyobb mezőgazdasági vásárát rendező cég a kiállítóterülete után évente és hektáronként 2,5 millió forint adót fizet, az adóztatás azonban nem csak a nagyvállalkozásokat sújtja, jelentős összeget kell fizetniük a tanyákon gazdálkodóknak is szérűskertjeik után – tette hozzá a képviselő.
    
A szocialista politikusok sajtótájékoztatója közben a Kossuth térre tiltakozó civilek érkeztek. Többen transzparenseket tartottak a magasba, amelyeken például a "Ne hazudjatok!", "Vásárhely nem kér belőletek!!!", "Várjuk már Gyurcsányt!" feliratok voltak olvashatók.