mszp.hu
2019. május 22. 13:40

Jávor látásmódjára nagy szükség lesz az EP-ben

Jávor Benedek zöld frakcióbeli tagsásának köszönhetően egyszerre tud megjelenni a magyar érdek a szocialisták és a környezetvédők európai képviselő-csoportjaiban - közölte Ujhelyi István. Szél Bernadett Jávor munkájának eredményei közül azt emelte ki, hogy a Párbeszéd politikusa megszüntette a titkokat a paksi bővíts kapcsán, és segíti az információk áramlását Budapest és Brüsszel között.
Fontos, hogy minél több ellenzéki képviselő legyen az Európai Parlamentben, akik aktívan dolgoznak és pörögnek. Ha például mind a 21 magyar képviselő ellenzéki lett volna, akkor a Sargentini-jelentéshez hasonló döntések is “combosabban” átmentek volna a szavazáson - mondta Szél Bernadett, aki Ujhelyi István vendége volt a Facebookon Fiala János műsorvezetésével készült "Hatvan perc" című élő interaktív műsorban. A független országgyűlési képviselő hozzátette, Magyarország jelenleg szégyenpadon van az Európai Unióban.
 
 
 
Ujhelyi a magyar EP-képviselők elvégzett munkája kapcsán megemlítette, sokszor kérdezik tőle, Jávor Benedek miért nem az MSZP frakciójában ül. Azért, magyarázta az MSZP EP-képviselője, mert Jávor a zöld frakció elismert tagja, annak legsikeresebb képviselője. Ez pedig azért hasznos, mert az MSZP-Párbeszéd szövetség révén a magyar érdek így egyszerre tud megjelenni a szocialista-szociáldemokrata és a zöld frakcióban. Ezért fontos, hogy minél többen menjenek el a vasárnapi választásra, és ne 12-14 fideszes üljön Európa ellenzékének frakciójában Magyarországot pajzsként tartva maga előtt.
 
 
 
Szél Bernadett Jávor európai parlamenti tevékenységről azt a pontot idézte föl, amikor Paks 2 szerződései után kutakodva itthon már nem tudott további információkhoz jutni, a Párbeszéd EP-képviselője Brüsszelből segített: gyakorlatilag megszüntette a titkokat a beruházással kapcsolatban. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében Hadházy Ákossal indított kezdeményezésükhöz szintén szükségük van információáramlásra Budapest és Brüsszel között, ebben is segítségükre tud lenni Jávor Benedek. Szerinte olyan időszak fog következni, amikor kifejezetten szükség van a Párbeszéd EP-képviselőjének látásmódjára.
 
 
 
Ujhelyi az MSZP EP-kampányáról is megosztott néhány momentumot, így a móri lakossági fórumon szerzett két élményét. A helyi Jobbik illetve a Magyar Gárda egyik alapítója beszélt neki arról, hogy félre kell tenni az ideológiai ellentéteket, és csak a Fidesz legyőzésére koncentrálni. “A társadalom nagy része már nem abban gondolkodik, hogy mi választja el az ellenzéki pártokat, mindenki azt szeretné, ha ősszel egy ellenzéki jelölt állna szemben a kormánypártival az önkormányzati választásokon" - közölte Ujhelyi István.