hvg.hu/mszp.hu
2011. október 20. 19:49

Javult az MSZP támogatottsága

Javult az MSZP támogatottsága, és több mint egy év után most először nem Orbán Viktor a legkedveltebb politikus – derül ki a Medián októberi felméréséből.

Az utóbbi hónap legjelentősebb változása az MSZP erősödése: a szocialisták támogatottsága a teljes népességben 12-ről 17 százalékra nőtt, ami a legjobb eredményük 2009 márciusa óta. A Jobbik és az LMP valamelyest veszített az előző havi, rekordot jelentő népszerűségéből, igaz, a Jobbik a választani tudó „biztos” szavazók körében megőrizte 20 százalékos eredményét. A kormányoldal támogatottsága a teljes népességben nem változott az előző hónaphoz képest, ám a választani tudó „biztos” szavazók körében 2006 nyara óta először csökkent a Fidesz aránya 50 százalék alá (47 százalék). Eközben tovább emelkedett, és immár 43 százalék azok súlya, akik azt mondták, biztosan nem szavaznának a Fideszre.

A kormány munkájának megítélése tartósan romló tendenciát követ – csak a válaszadók 28 százaléka mondott kedvező véleményt, és még a Fidesz-szavazóknak is közel egynegyede elégedetlen az eredményekkel. Ezzel szinte egybevág, hogy az emberek 69 százaléka (és a fideszes szavazók 29 százaléka is) úgy érzi, az országban rossz irányba mennek a dolgok.

Orbán Viktor népszerűsége a tartós tendenciát követve egy százalékponttal tovább csökkent, és jelenleg már csak a válaszadók 37 százaléka látja őt szívesen „fontos szerepben”. A miniszterelnök, aki 2010 júliusa óta megszakítás nélkül vezette a politikusok népszerűségi rangsorát, októberben még a képzeletbeli dobogóról is leszorult.

Pártjához hasonlóan lényegesen javult néhány szocialista politikus népszerűsége. Utóbbiak körében (28 százalékos támogatottságával) Mesterházy Attila vezet.