mszp.hu | Külföld | kiáltvány
2014. november 26. 14:03

JEL-et adtak a baloldali fiatalok

Felkiáltójelet formálva demonstráltak baloldali magyar fiatalok az Európai Parlament strasbourgi épületében. Az ötven fiatal Ujhelyi István szocialista EP-képviselő meghívására érkezett az európai törvényhozás franciaországi központjába, több mint harminc magyar településről. Megmozdulásukkal egyszerre kívántak a jelenlévő európai képviselőknek és a magyar kormánynak, illetve a teljes magyar közéletnek is üzenni.

A fiatalok és a szocialista EP-képviselő ötpontos kiáltványt fogalmaztak meg. Ebben leszögezték, hogy az ifjúsági munkanélküliség Európa-szerte magasabb, mint a teljes munkaképes korú lakosságnál mért munkanélküliség, a fiatalok pedig szinte másodrangú állampolgárokká váltak Európában. „Magyarországon a kormány rendre figyelmen kívül hagyja az ifjúság képviselőinek véleményét és csak akkor figyel fel a hangjukra, ha tízezrek skandálnak az utcán. Ezen változtatni kell! Elég volt a kormány ámokfutásából! A fiatalok itt vannak, JELen vannak! Saját véleményük, saját akaratuk, saját jövőképük és saját, önálló szavazatuk van!  Mi vagyunk a JEL!” – írták közös kiáltványukban.

A baloldali fiatalok és Ujhelyi a kiadott dokumentumban elfogadhatatlannak nevezték, hogy Európában fiatalok százezrei kezdik az utcán szakmai karrierjüket. Ezért elvárásukat fogalmazták meg az európai döntéshozók felé, hogy kövessenek el mindent a huszonöt év alattiak teljes foglalkoztatottságának megvalósításáért. Az ötpontos kiáltványban azt is követelték, hogy az Európai Bizottság gyorsítsa fel az Ifjúsági Garanciaprogram bevezetését az érintett tagállamokban, így Magyarországon is. Az Orbán-kormánytól azt várják el, hogy a jövőben rendszeresen és érdemben egyeztessen a fiatalokat érintő kérdésekben az ifjúság képviselőivel, hogy „ne rombolja tovább a magyar felsőoktatási és közoktatási rendszert”, de elvárásukat fogalmazták meg azzal kapcsolatban is, hogy a kormány tegyen érdemi lépéseket a százezres számban külföldre menekülő gazdasági kivándorlók segítése érdekében. „Nem akarunk emigrálni” – olvasható a kiáltvány végén.

Ujhelyi István a csoport tagjait arról biztosította, hogy európai politikusként minden lehetséges fórumon képviselni fogja a fiatalok érdekeit és a velük közösen megfogalmazottakat.

Strasbourg - 2014-11-26

Ide kattintva letölthető a kiáltvány>>>>