nők elleni erőszak női jogok közlemény
2013. március 24. 16:25

Jelentős a visszalépés a nőket érő erőszak elleni küzdelemben

„A nőket érő erőszak elleni küzdelem a nemi sztereotípiák és a patriarchális gondolkodás felszámolásával kezdődik” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke Varsóban, ahol részt vett a Demokratikus Baloldali Szövetség által rendezett Baloldali Női Csúcstalálkozón. A rendezvényen Gurmai Zita a szervezet Acél Szegfű-díját vehette át.

„Közismert, hogy az évek óta tartó gazdasági válság Európa-szerte milyen súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel járt. Az viszont már kevesebb figyelmet kap, hogy az elmúlt időszakban a nők jogait és a nemek közötti esélyegyenlőséget illetően egyaránt komoly visszalépéseknek lehettünk szemtanúi” – hangsúlyozta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy különösen a nők elleni erőszak, valamint a szexuális és reproduktív egészségügyi jogoknál tapasztalhatóak aggasztó folyamatok.

Az EP-képviselők szerint, a problémák egy részét a költségvetési megszorítások okozzák, amelyeknek elsők között esik áldozatul az esélyegyenlőségi kormányzati programok, illetve a szakterületen tevékenykedő civil szervezetek kormányzati támogatása. Emellett – a gazdasági helyzet romlásával párhuzamosan – folyamatosan erősödik a gyűlöletkeltő szélsőjobboldal, amelynek politikusai programszerűen küzdenek a nemek közötti esélyegyenlőség és a nőjogok érvényesítése ellen. „Az ő világképükbe a gyermeküket otthon nevelő, háztartásbeli nők férnek csak bele” – hangoztatta az EP-képviselő.

Gurmai Zita hozzátette: a nők elleni erőszak megszüntetéséhez – amely az európai nők 45 százalékát érinti, és naponta hét nő halálát okozza az EU-ban – ezt a középkori gondolkodásmódot kell felszámolni. „Az európai progresszív erők éppen ezért állították politikai napirendjük középpontjába a nemi alapú erőszak elleni küzdelmet. Az elmúlt években komoly sikereket értünk el mind a figyelemfelkeltést, mind pedig az áldozatok védelmét illetően, azonban további ambiciózus intézkedésekre van szükség – nemzeti és uniós szinten egyaránt” – zárta beszédét az EP-képviselő.