mszp.hu | Belföld
2023. december 05. 13:10

Jelentős pedagógusbér-emelésre van szükség a magyar állam központi költségvetéséből

Az oktatási rendszer válságáról, a PISA-felmérésekről, valamit a jövő évi választásokról is beszélt Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP Választmányának elnöke az ATV hétfő esti Egyenes Beszéd című műsorában.
Hétfőn került sor Pintér Sándor oktatásért is felelős belügyminiszter meghallgatására. Az éves miniszteri beszámoló alkalmával fontos kérdések feltétele után, a miniszter csak hallgatott.

„A magyar pedagógusok bérét a magyar állam központi költségvetésének kell állni. Nem Brüsszelnek, nem Washingtonnak, nem Moszkvának, nem Ugandának és nem Paraguaynak, senki másnak” – érvelt Hiller István.

A politikai akarat hiányát mutatja, hogy a kormány álláspontja szerint csak akkor lesz jelentősebb pedagógus béremelés, ha megérkeznek az uniós pénzek. Ha van pénz a Vodafone megvásárlására, vagy a repülőtér megvásárlására, akkor a pedagógusok béremelésére is kellene forrást találni.

Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy az oktatás jövőjéről szóló parlamenti vitában a mesterséges intelligencia kifejezés el sem hangzott. A Nemzeti Alaptanterv példája pedig jól mutatja, hogy a jelenlegi kormányzatnak nincs igazi oktatáspolitikai koncepciója, hiszen az állandó változtatgatás az útkeresésre utal.

A PISA-felmérés, a közoktatás színvonalát felmérő nemzetközileg is elismert értékelő rendszer. A felmérés azért is hasznos, mert a korábbi hazai eredményekkel és más országok adataival is összevethető a magyar diákok teljesítménye.

A magyar diákok teljesítménye romlik, de más országok esetében még gyorsabb a teljesítményromlás, így hazánk relatív helye javult. „Azért attól már ne lehessek boldog, hogy ugyan zuhanunk, de más még gyorsabban zuhan, ezért előbb fog koppanni, mert előbb fogja elérni a mélységet” – fogalmazott Hiller István.

A műsorban szó volt arról is, hogy az MSZP Választmánya Tüttő Katát választotta a párt EP-listájának élére. A választópolgárok jelentős többsége, 70 százaléka összetartó Magyarországot akar. Az együttműködés pedig meghozhatná az eredményt, ezért az MSZP továbbra is nyitott más párttokkal való együttműködésre. Hiszen korábban az önkormányzati ügyekben is eltérő véleményt fogalmaztak meg, ugyanakkor jelen helyzetben belátják, hogy az MSZP által képviselt út vihet sikerre. Azonban az MSZP készen áll arra is, hogy önállóan mérettesse meg magát a választásokon.