Jelöljünk minden vezető pozícióra egy férfit és egy nőt!

Az Európai Nők Lobbicsoportja július 10-én tartott konferenciát Brüsszelben, az 50/50 kampány keretében, „Nemek közötti egyenlőséget és sokszínűséget az EU intézményeiben” címmel. A konferencián részt vett dr. Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke.

Felszólalásában kiemelte az azonnali cselekvés fontosságát, hiszen minél előbb el kell kezdeni, s minden generációban tudatosítani a nemek egyenlőségének alapelvét. „Ma az uniós tagállamok parlamenti képviselőinek csupán 24 százaléka nő, míg az Európai Parlamentben ugyanez az arányszám 35 százalék. Jól látszik tehát, hogy az egyenlőség elve közel sem érvényesül a mai Európában, pedig a politikai döntéshozatal egyenlő nemi képviselet esetén hatékonyabban működne” – figyelmeztetett Gurmai Zita. Elmondta továbbá, hogy nők minden csoportját meg kell szólítani, s így a közös cél elérésének érdekében egyre többen csatlakozhatnak a kampányhoz.
 
A szociáldemokrata képviselő hangsúlyozta: nem elég ráirányítani a figyelmet a nemek közötti egyenlőség kérdésére, hanem folyamatosan napirenden tartva az ügyet, a figyelmet sikerré, sikerekké kell alakítani. Ennek lehet hatékony módja a szociális média különböző fajtáinak használata, hiszen a mai felgyorsult világban így jut el az információ a legrövidebb idő alatt a legtöbb emberhez.
 
Zárógondolatában Gurmai Zita a különböző politikai rétegek és a társadalom közötti együttműködésre szólított fel. Kiemelte, hogy a mai „csendes válság” idején, a nők helyzete csak tovább romlott, így az ilyen típusú összefogásra nagyobb szükség van, mint valaha – ha látható és tartós eredményre vágyunk.