mszp.hu | Belföld | helikopter beszerzés
2015. augusztus 14. 12:22

Jó hír: jövőre is megújul a helikopterállomány!

Lázár János ismét jó hírt közölt: jövőre megújulhat a rendőrség, a mentőszolgálat és a Magyar Honvédség helikopterflottája. Az új járművek beszerzésének hírével a kormány már sokszor örvendeztette meg a közvéleményt. Hasonlóképpen örülhettünk 2013 tavaszán, amikor Hende Csaba jelentette be a jó hírt. A honvédelmi miniszter akkori nyilatkozata szerint a helikopter-beszerzésre a pályázatot úgy írják ki, hogy a választások után hivatalba lépő új kormány 2014 közepe táján „egy gombnyomással” dönteni tudjon arról, melyik ajánlatot fogadja el. Azonban 2014 nyarán a várva várt gombnyomás elmaradt. 2014 végén Hende Csaba újabb jó hírként a tender előkészítésének befejezéséről adott tájékoztatást, ami csupán a kormány jóváhagyására vár.

E kormánydöntés bejelentése helyett Lázár János ismét csak egy jó hírrel tudott szolgálni. Félő, hogy ezzel a tempóval 2016 nyarán is a „jövőre” megújuló helikopterflotta hírének örülhet a magyar közvélemény. Magyarország polgárai csak abban bízhatnak, hogy működő helikopterek híján talán a jó hírek szárnyán is el tudják látni feladataikat a rendőrség, a mentők és a Honvédség pilótái.

Az újabb és újabb kormányzati bejelentések akár viccesnek is tűnhetnek. De nem azok! A működőképes helikopterflotta ugyanis nem csupán rendészeti és haditechnikai kérdés, hiszen természeti és ipari katasztrófák vagy akár súlyos balesetek esetén magyar állampolgárok élete múlhat ezeken az eszközökön.

Harangozó Tamás
frakcióvezető-helyettes,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

Demeter Márta
országgyűlési képviselő