MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2016. november 21. 18:45

"Jó reggelt kívánok!" - Országgyűlés

Az MSZP két és féléve szorgalmazza a fizetésemelést. Az urizáló fideszes elitnek végre leesett – Tóth Bertalan frakcióvezető jó reggelt kívánt!

Jó reggelt kívánok!

Tóth Bertalan szerint pártja két és féléve szorgalmazza a fizetésemelést. Az urizáló fideszes elitnek végre leesett: jó reggelt kívánok! - fogalmazott. Szerinte a több százezer ember nem a magyar munkaerőpiacon, hanem Angliában, Németországban, Ausztriában dolgozik.

Azt mondta, rossznak tartják a Fidesz megoldási javaslatát, majd a biztos megélhetés érdekében négy javaslatot tett. Legyen nettó százezer forint a minimálbér, csökkenjenek a munkáltatói járulékok; térjenek vissza a korábbi nyugdíjemelési rendszerhez; csökkentsék az energiaárakat és folytatódjon az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése.

Lopakodó leépítés az egészségügyben

Tukacs István szerint ma Magyarországon a gyógyulás attól függ, ki hol él, hová születik. A szatmári és a beregi térségben egy 32 falvat ellátó kistérség háziorvosi ügyelete két orvosról egyre csökkent, Vásárosnaményban egy héten már csak három nap van szemészeti szakellátás, Fehérgyarmaton pedig megszűnt a traumatológiai osztály - sorolta kifogásait.

Több nap, mint kolbász!?

Bangóné Borbély Ildikó a nyári gyermekétkeztetésről beszélt, kifejtve: míg a kormány elismerte, hogy az elmúlt nyáron mindössze 140 ezer gyermek kapott ingyenes étkezést, addig a Fidesz egy közleményében azt "hazudta", hogy az ellátottak száma több mint 200 ezerre nőtt. Azért kapott kevesebb gyermek étkezést a szünidőben, mert szűkítették a jogosultsági kört - mondta a szocialista politikus.

Mennyi embernek kell még halálra fagynia?

Korózs Lajos szerint nem elégséges a lakhatási problémákra fordított állami támogatás. A szocialista képviselő kifejtette: bár még nincs itt a tél, de a híradások szerint múlt hét végéig hét ember fagyott meg, csak és kizárólag idős emberek, ketten fűtetlen lakásukban, három közterületen.

Úgy látta: Magyarországon valóban nem kapacitásbeli problémák vannak, hanem az a gond, hogy nagy az utánpótlás, s a prevencióra kevés forrás jut. Hozzátette: ha a tavalyi szituáció megismétlődik, arra lehet számítani, hogy több mint 100 áldozat lesz.

Mi lesz az esztergomiakkal?

Lukács Zoltán arra várt választ: miért nem veszik figyelembe az esztergomi közlekedési csomóponttal kapcsolatosan az ott élők véleményét? A busz- és vasúti csomópontot ugyan fontosnak tartotta, de kifogásolta, hogy egy kertváros közepére helyeznék. Nincs felmérés a környezeti hatásokról, nem végeztek zajméréseket, a tervek nem ismerhetők meg - kifogásolta. Mikor állnak szóba a civilekkel? - kérdezte.

Miért tévesztik meg az embereket?

Gúr Nándor értékelése szerint a kormány becsapja az embereket a minimálbér ügyében. Szerinte a minimálbért hat éve kellett volna emelni, hogy megakadályozzák a kivándorlást, az emelések nettója pedig a felét sem éri el a bruttónak. Az ellenzéki politikus azt mondta: miközben 0,9 százalékos nyugdíjemelést irányoztak elő, majd a kormányfő 1,6 százalékkal állt elő, a jegybank 2,3 százalékra prognosztizálja az inflációt.

Ha egy országban nem tisztelik az időseket, ott a fiatalok sem számíthatnak semmi jóra!

Horváth Imre a szolnoki polgármester szavait idézve kijelentette: ahol ennyire tisztelik az időseket és a nőket, ott a fiatalok se számíthatnak semmi jóra. Szerinte ez nem egyedi eset volt, a kormány célja, hogy összeugrassza a társadalmi csoportokat és elterelje a figyelmet a tevékenységéről. Egyúttal bírálta a nyugdíjemelésre vonatkozó elképzeléseket arra hivatkozva, hogy a jegybank magasabb inflációval számol.