infopapa.hu/mszp.hu | Pápa
2015. október 17. 09:37

Jobbik vs. MSZP - Vita a migrációról

A jobb sarokban a Jobbik, a bal sarokban pedig az MSZP két-két képviselője. Ebből komoly vita kerekedhet, gondolták sokan.

Jelentjük, nem kerekedett. Nem is ez volt a célja Töreki Milánnak, a Jobbik pápai alelelnökének, aki egy asztalhoz ültette a két nagy rivális párt képviselőit. Mint mondta, sokkal inkább azt szerette volna, ha a pártok és támogatóik között meglévő mély árkok kisebbedjenek, megmutassák, hogy mindkét félen emberek vannak, akik képesek egymással leülni beszélni. Töreki Milán a rendhagyó és egyben hiánypótló vita moderálását is magára vállalta. Az egyik oldalon Grőber Attila (MSZP helyi elnöke) és Jabronka Richárd (a Stop.hu és a Népszava újságírója) kévpiselték a baloldalt, velük szemben pedig Orbán Imre (a Jobbik megyei elnöke) és Varga Gábor (a Jobbik, választókerületi elnöke) foglaltak helyet a Jobbiktól. A szervezőtől megtudtuk, a kormánypártot azért nem hívták meg az eseményre, mivel két ellentétes pólus vitáját szerették volna láttatni, de nem zárta ki, hogy a jövőben más pártok képviselőit is egy asztalhoz ültessék.

A migráció kérdéskörét négy témára osztva zajlott a vita. Az alábbi tudósításban a kétórás beszélgetést igyekeztünk röviden összefoglalni.

A migráció kialakulását és felelőseit hasonlóképpen látták a vitapartnerek. Egyetértettek abban, hogy a nyugati világot komoly felelősség terheli, ugyanis nem megfelelő stratégiával avatkoztak be a Közel-Kelet és Afrika országainak életébe. Grőber Attila szerint a jobbikosokkal szemben ő egy erős és egységes Európai Unióban képzeli el hazánk jövőjét, nem azért bírálja európát, mert nem szereti. Orbán Imre legnagyobb részt gazdasági bevándorlókat lát a migránsokban, akik nem menekültként viselkednek. Eldobálják okmányaikat, nem hajlandók együttműködni a hatóságokkal, továbbá számos biztonságos országon át „menekülnek”, mire az áhított Németországba érnek. Véleménye szerint Európa megszállása folyik jelenleg.

Jabronka Richárd ezzel szemben inkább humanitárius szempontok szerint elemezte a kérdést. Szerinte a keresztényi gyökerekkel rendelkező Európának kötelessége segíteni a gyerekekkel érkező háborús menekülteken. Komoly vita ezen a ponton sem alakult ki a felek között, sőt, mindkét ellenzéki párt a kormány ostorozásába kezdett. Véleményük szerint ugyanis Orbán Viktor kormánya szándékosan tolta előtérbe a kérdést. Grőber Attila szerint nem a migránsokról szól ez az ügy elsősorban, hanem a miniszterelnökről. „Egy erős vezér képét akarja mutatni, aki a viharos tengeren irányítja az ország hajóját”, ezzel növelve saját népszerűségét. Szerinte a kerítést is ezért építi a kormány a határon, valamint azért, hogy erősebbnek mutassa magát a Jobbiknál. Ezen a ponton teljes volt az egyetértés.

Aztán Varga Gábor a sajtó munkájáról kezdett beszélni. Véleménye szerint migránsügyben torz képet mutatnak az újságok és televíziók Európában, előtérbe tolják a síró kisgyermekeket ábrázoló fotókat. Mint mondta, kerítés csak a zöld határon épült, a határátkelőkön mindenki beadhatja menedékkérelmét. „Ha valaki bekopog az ajtómon és segítséget kér, annak segítek. Aki viszont az ablakomon akar bemászni, az pórul jár” – példálózott a Jobbik választókerületi elnöke, aki szerint félő, hogy rengetegen indulhatnak el a jövőben a Közel-Keletről és Afrikából.

A vitaest a jelenlévő közönség kérdéseivel és hozzászólásaival ért véget. Jelentjük, a jó hangulatú beszélgetésen sikerült némi földet dobni abba a bizonyos árokba. Várjuk a folytatást…