Észak Online
2012. január 10. 14:20

Jobbikos hátszéllel megy tönkre az ország

Gúr Nándor szerint a Fidesz mellett a Jobbiknak is súlyos felelőssége van abban, hogy egyre elviselhetetlenebb az élet.

A parlament honlapján megjelent adatokból – mint arról már korábban beszámoltunk – kiderül, hogy Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szólalt fel tavaly a legtöbbször az Országgyűlésben, szám szerint 344-szer. Ezzel utcahosszal verte a második helyezett Gaudi-Nagy Tamást, a Jobbik képviselőjét, aki 262-szer jelentkezett szólásra. A parlamenti munkájáról, a parlamenten kívüli eseményekről, az országban, a megyében élők gondjairól beszélgettünk a szocialista képviselővel.

– Mit ér ez az aktivitás? Ismerve a Fidesz hatalomgyakorlási technikáit, van értelme ennyi energiát fordítani a felszólalásokra?

– Értelme mindig van. Más kérdés, hogy mindebből az arrogáns és törtető kormányzópárt a lehető legkevesebbet hajlandó meghallani és megérteni. Elfogadni meg pláne.

– Na jó, de ha nem fogadják el, akkor minek?

– Mert az elmúlt másfél év történései ellenére is hiszek a parlamentáris demokráciában. Nemcsak én, a szocialista frakció minden egyes tagja hisz. Valljuk, hogy képviselni kell azoknak a választóknak a véleményét is, akik nem a Fideszre szavaztak a fülkeforradalomban. Meg azokét is, akik a Fideszre szavaztak, de keservesen megbánták. Ők ma már nagyon sokan vannak.

– Hogyan képviseli őket? Tud olyanokat mondani, amivel a kormányzópárt ne lenne tisztában?

– A kormányzópárt, pontosabban a kormány, sok mindennel nincs tisztában. Nincs ugyanis kapcsolatuk a külvilággal. Orbán Viktor pályafutásában összesen egy esztendő volt, amikor szociológus gyakornokként dolgozott, emberek között. Az összes többi munkáját országgyűlési képviselőként, vagy miniszterelnökként, főállású politikusként végezte, elszigetelve, Budapesten. Megrendezett fórumokon, kampánygyűléseken kívül egyszerű emberekkel nem is nagyon találkozik, pláne nem vidékiekkel, pedig a hivatalos kommunikáció azt próbálja sugallni, hogy ő a nép gyermeke. De már régóta nem az. Parlamenti dolgozószobájában, vagy ki tudja hol, hűséges embereivel körülvéve szövögeti az álmait, s azt hiszi, a világ úgy működik, ahogyan ő képzeli.

– Nem úgy működik?

– El lehet azt képzelni, hogy ma Magyarországon minden munkanélküli azért állástalan, mert lusta? Orbán Viktor politikája szerint igen. Kétségtelen, valóban vannak olyanok, akik kihasználva a rendszer hibáit, mások verejtékéből szeretnének megélni, de nagyon sokan élnek, különösen a mi régiónkban, megyénkben olyanok is, akik egyszerűen képtelenek munkához jutni. Mert vidéken laknak, 50 kilométerre a nagyvárostól, s környékükön egyetlen egy munkahely sincs. Ha ezt értené és látná Orbán Viktor, aligha verte volna szét a közfoglalkoztatási rendszert, aligha dolgoznának most a vidéki munkanélküliek kevesebben, kevesebb ideig, kevesebb pénzért az állam által kínált rendszerben, mint a szocialista kormányok idején.

– De, amint látjuk, hiába hívják fel a figyelmet ezekre a dolgokra, nincs nagy foganatja: a Fidesz-frakció megszüntette például az Út a munkához programot, a kiskeresetűeket segítő adójóváírást, s elfogadta az egyebek mellett a délutános műszakpótlékot megszüntető, az éjszakás műszakpótlékot drasztikusan csökkentő új Munka törvénykönyvét is. Mit lehet még tenni?

– Amit teszünk is: a parlamenti politizálás mellett, gyakran a civilekkel és más demokratikus pártokkal együtt, az utcán tiltakozunk a gazdagoknak kedvező, a kiskeresetűeket, az elesetteket sújtó, diktatórikus kormányzati politika ellen. Az Operaház előtti január 2-i tüntetést is mi hirdettük meg eredetileg, ám nem akartuk azt kisajátítani, ezért is engedtük át a szervezést a Szolidaritásnak, a civileknek. Meg is volt az eredménye, több tízezer demokrata tüntetett az Andrássy úton, miközben Orbánék az alaptörvényüket és saját magukat ünnepeltették a gálaműsoron. Nem is mertek távozni a főbejáraton, csak az Operaház oldalsó ajtaján.

– Kétségtelen, valami megmozdult az utolsó hónapokban, az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció újabban közösen járnak tüntetésekre. Hol a Jobbik?

– A jobbikos szimpatizánsok odajöttek az Operaház elé és szintén tüntettek. A kormány mellett. Ebből is látszik, bármit mondanak, összenő, ami összetartozik.

– Csakhogy a szimpatizánsok tettei alapján nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni egy párt politikai hovatartozását illetően.

– Valamit azért jelez, hogy az ellentüntetők között ott volt például Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő is. De az is beszédes, hogy a Jobbik bármit kommunikál, bármennyire is szidja a kormányt, bizony elég gyakran szavaz együtt a Fidesszel a parlamentben. Olyan törvénytervezeteket is támogattak, melyek iszonyú károkat okoztak, okoznak az országnak, így a vidéki embereknek is.

– Például?

– Például a jegybanktörvény.

– Nem gondolja komolyan, hogy a jegybanktörvény tartalma komolyan érdekli a vidéki embereket?

– A tartalma nyilván nem. De az igen, hogy a jegybanktörvényt a Jobbikkal karöltve úgy fogadta el a Fidesz, hogy előtte az Európai Bizottság, sőt az Egyesült Államok is azt kérte, ne tegyék. Amint elfogadták, egyből megkérdőjeleződött az, hogy egyáltalán tárgyalhatunk-e a létfontosságú IMF-EU-s hitelkeretről januárban, s bírálatok özöne zúdult az unióból, az USA-ból a magyar kormányra. Ennek hatására zuhanni kezdett a forint, s részben emiatt a harmadik hitelminősítő is leminősített. A forint súlyos gyengüléséhez járult tehát hozzá a Fidesz és a Jobbik közös döntése, vagyis a deviza-, és forinthitelesek (hiszen a jegybank kénytelen volt kétszer is kamatot emelni a nemzeti valuta védelme érdekében) törlesztő részleteinek emelkedéséhez, az üzemanyagárak növekedéséhez, az ország finanszírozhatóságának drágításához. Világosan látszik, hogy amit a Fidesz és a Jobbik állít, az nem igaz: igenis, együttműködnek, igenis segítik egymást, ha ezt kívánja a közös érdek. Nincs mese, ki kell mondani: a Fidesz jobbikos hátszéllel teszi tönkre az országot.