MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2016. április 25. 18:55

Jog- és a létbiztonság nélkül nincs valódi jogállam - Országgyűlés

A Matolcsy-Polt-találkozó, az OEP és az ONYF sorsa, az ötéves alaptörvény és a vagyonőrök kizsákmányolása. Ülésezett a Parlament.

Jog- és a létbiztonság nélkül nincs valódi jogállam

Öt éve született az alaptörvény. Öt éve még volt Alkotmányunk, és volt Magyar Köztársaság. Az elmúlt öt évben viszont elveszítettük a szociális jogállamot és a köztársasággal együtt elveszítettük Magyarország nemzetközi megbecsülését és tekintélyét – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője hétfői napirend előtti felszólalásában.

A politikus szerint mára világossá vált, hogy az alaptörvény csakis a Fidesz-KDNP politikai és gazdasági elitjének érdekében készült el és működik ma is. Hozzátette: nincs mit ünnepelni, az alaptörvény életre hívói nem teremtettek, hanem romboltak, felszámolták a Magyar Köztársaság jogrendjét, szétverték a demokratikus intézményrendszert, megszüntették a világnézeti semlegességet.

Újra köztársaságnak kell lennie, és az Alkotmánynak ki kell mondania, hogy mindenkinek joga van a szociális biztonsághoz, mert a jog- és a létbiztonság megteremtése nélkül nincs valódi jogállam – fogalmazott Tóbiás József.

Miért asszisztálnak a kormányzati szervek a vagyonőrök kizsákmányolásához?

Harangozó Tamás szerint a vagyonvédelmi cégek dolgozói a munkavállalók egyik leginkább kizsigerelt, kiszolgáltatott csoportjában tartoznak. Bérminimum alatti fizetések, ki nem adott szabadságok, bejelentés nélküli foglalkoztatás; tízezreket rabszolgasorsban tartanak - fogalmazott, megjegyezve: a helyzeten az alvállalkozói láncok betiltása nem sokat változtatott.

Hozzátette: ma már az alvállalkozói szerződések helyett a munkaerő-kölcsönzés intézményével visszaélve tartják kiszolgáltatott helyzetben a munkavállalókat. A kormányzati szervek meddig asszisztálnak még a vagyonőrök kizsákmányolásához? - kérdezte.

Mi lesz az OEP és az ONYF sorsa?

Korózs Lajos a kormányzati háttérintézmények, köztük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) átszervezéséről kérdezett.

Szerinte "a Fidesz valójában egy pártállamot épít átszervezésekkel", lassan a nyugdíjak megállapításáról, a gyermekek utáni ellátásokról is úgy fognak határozatokat hozni, mint egy miniszteri döntést igénylő pályázatról. Mi a garancia, hogy az átszervezés után is időben megérkeznek a jogosultak ellátásai? - kérdezte.

Hazugságok a kormányzati kiadványokban

Bangóné Borbély Ildikó A magyar reformok működnek című kormányzati kiadványokról beszélt, amelyekben szerinte hazugságok vannak például a családi adókedvezményről, az otthonteremtési kedvezményekről, a minimálbér emeléséről és a nyugdíjakról. Hiába hirdetik, hogy a magyar reformok működnek, a valóság nem ez - mondta.

Mi volt az étlapon a Matolcsy Györggyel történt titkos találkozóján?!

Miről tudott?

A fideszes vezetésű önkormányzatokra nem vonatkoznak a törvények?