mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. február 16. 09:51

Jogállamisági mechanizmus

Jogállamisági mechanizmus
Ujhelyi: véget ér az orbáni maffia uniós közpénz-zabálása!

Fontos korszakhatárt jelent az Európai Unió Bíróságának ma kihirdetett ítélete, amelyben – az előzetes várakozásoknak és nyilatkozatoknak megfelelően – elutasították a lengyel és a magyar kormány beadványát a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Ezzel zöld utat kapott az uniós források kifizetésének jogállami elvárásokhoz történő rögzítése, amely egyúttal véget vet az orbáni maffiarendszer uniós közpénz-zabálásának is.

A Fidesz-kormány hazudik, amikor a jogállami eljárások indokaként a menekültkérdést, vagy a provokációként elfogadott homofób törvényt hozzák fel – a jogállamisági eljárások valós indoka kizárólag az állami szintű korrupció és az igazságszolgáltatás függetlenségének jelentős csorbulása. Mocskosmód hazudik a Fidesz, amikor politikailag motivált kettős mércéről beszélnek a jogállamisági kifogások kapcsán; mint a bolti tolvaj, aki kikéri magának, hogy őt bezzeg megállítják a kijáratnál, de a hóna alatt ott van egy nagyképernyős színes tévé. Egy normális országban egy igazságügyi miniszter ilyenkor azonnal és önként távozik, főleg miután megkérdőjelezi annak a bírói testületnek az ítéletét, amelyhez ő maga fordult jogorvoslatért.

Az Európai Unió pontosan tisztában van az orbáni rezsim minden aljas tettével és bűnével. A mai döntéssel minden akadály elhárult az elől, hogy sok évnyi – határozott ellenlépés nélkül maradt – illiberális dúlás után az Unió végre érdemben megvédje az értékeit és minden uniós, beleértve minden magyar polgár érdekét. Április után Magyarországnak egy tisztességes, az uniós forrásokat a magyar emberek és nem pusztán egy szűk burzsuj-narancselit érdekében felhasználó új kormánya lesz és ezzel a jogállami eljárások is hamar okafogyottá válnak.

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő (MSZP-Párbeszéd)
Budapest/Brüsszel – 2022.02.16.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21