mesterhazyattila.hu
2012. szeptember 30. 10:23

Jogállamot Fidesz-állam helyett! - Mesterházy Attila írása a héten

Hatósági nyomásra tett terhelő vallomást vádlott-társaira a BKV-perben - közölte Antal Attila a bíróságon. Arról is beszélt, hogy az ügyészség közvetlenül beavatkozott a rendőrség munkájába, vagyis nem csak felügyelte a kihallgatásokat, hanem egyenesen irányította a vallomások alakulását.

Az ügyészség mindezt cáfolja, azonban a Fidesz és az ügyészség szoros kapcsolatának több mint tíz éves története alapján meglehetősen életszerűnek tűnik, amit Antal Attila állít. A Fidesz 2000-ben foglalta el az ügyészséget, Áder János akkori házelnök és Györgyi Kálmán akkori legfőbb ügyész titokzatos megbeszélése nyomán, amelyet követően a főügyész sietve lemondott posztjáról. Az ügyészség élére ekkor érkezett Polt Péter, aki egykor a Fidesz választási listáján szerepelt. Négy év megszakítással azóta is ő a legfőbb ügyész, s a kimaradt négy év során is befolyásos maradt a szervezeten belül. 2010 óta pedig amolyan örökös főügyészként folytathatja munkáját, hiszen nem egyszerűen kilenc évre betonozták be, de addig nem is hagyja el helyét, amíg nem kerül a székébe egy másik kétharmaddal megválasztott jelölt.

Ilyen körülmények között a politikailag befolyásolt büntetőeljárások lehetősége egyértelműen fennáll. Fennállt már a 2010-es kormányváltás előtt is, amikor az ügyészség egyes részlegei több esetben is úgy működtek, mint állam az államban.

A BKV-ügy politikai jelentősége az volt, hogy csapást mérjen az MSZP-re. A megújuló MSZP egyértelműen elutasítja a korrupciót és kitaszítja soraiból azokat, akik a közpénzekhez nyúlnak. A korrupció elleni küzdelem azonban azt is jelenti, hogy csak a bűnösök bűnhődnek. A korrupció mint politikai vád nem sározhat be ártatlanokat. A korrupció bűn. Ám az alaptalan korrupciós vád egy tisztességes politikai közösség ellen szintén megengedhetetlen. Nem fogjuk némán tűrni, hogy a Fidesz vádaskodással, majd aztán politikailag irányított eljárásokkal vadássza le azokat, akikkel politikai vitája van.  

Nyilvánvalóan nem vághatunk elébe egy bírósági tárgyalási folyamatnak. Nem tudhatjuk, kit találnak majd bűnösnek, kit ártatlannak az összes körülmény mérlegelése nyomán a szóban forgó perben. Az ügyészég szerepére vonatkozó riasztó vallomás azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a jogilag korrekt eljárás alapvető feltételei is meginogtak Magyarországon. Ennek okozója a Fidesz, amely évek óta módszeresen számolja fel a jogállamot. Kezdődött ez az ügyészség elfoglalásával, folytatódott az Alkotmánybíróság jogköreinek megnyirbálásával, majd sor került a bírák kényszer-nyugdíjazására. Visszamenőleges hatályú jogszabályokat hoznak, szerzett jogokat és munkával felhalmozott vagyont vesznek el az emberektől. Legfőképpen pedig az alaptörvénnyel gyengítették valamennyi állampolgár jogi védettségét számos területen.

2010-ben a kormány meghirdette az elszámoltatást, amely valójában leszámolásnak volt nevezhető. A Fidesz komisszárjai politikai megrendelésre fogtak tisztességes emberek üldözésébe, meghurcolásába, kifejezetten azzal a céllal, hogy jó hírüktől megfosszák őket, vagy politikai csatákat nyerjenek jogi eszközökkel. Persze, csakis azért, mert a jogi eszközöket most kedvükre alakíthatják.

2010-ben az a beállítás, hogy az MSZP egészében korrupt, döntő szerepet játszott a Fidesz győzelmében. A politikai közösségünket érő hamis vád eszköz volt a kétharmad megszerzésére. Mi sosem fogunk senkit hamisan vádolni. Viszont alapvető célunk, hogy leleplezzük a korrupció igazi mestereit. Azokat, akik törvényesítették bűnös gyakorlatukat és hatalmas összegekkel károsítják meg a közvagyont nap mint nap. A Fidesz által vezérelt mai korrupció iparszerű, szervezett, központosított. A Fidesz hatalmi gépezete minden vizsgálatnak ellenáll, még parlamenti vizsgálóbizottságot se engedélyeznek az ilyen ügyek kapcsán.

Mindenkinek látnia kell, hogy a jogállamiság nem valamiféle elvont jelenség, hanem a mindennapi élet alkotóeleme egy demokráciában. Nem csak politikusokat, nagy cégek vezetőit sújthat tisztességtelen eljárás, hanem egyszerű állampolgárokat, vállalkozókat, közalkalmazottakat, ha éppen a Fidesz útjában állnak. Öröm látni, hogy a Fidesz által szintén megtámadott bíróságok megőrizték függetlenségüket. Fontos volna azonban, hogy az igazságszolgáltatás teljes szervezete kikerüljön a Fidesz nyomása alól. Ez is a következő választás tétje.