Belföld | jogellenes Kriza Ákos Miskolc
2014. január 21. 11:37

Jogellenesen működik a miskolci polgármesteri hivatal!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalása ellenére továbbra is ellehetetleníti a közérdekű adatok megismerését Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

Bírálta a miskolci polgármesteri hivatal közérdekű adatok megismerésével kapcsolatos tevékenységét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a napokban közzétett nyilvános jelentésében. A polgármesteri hivatal ugyanis 16 ezer forintot kért 100 oldalnyi közérdekű adat kiadásáért. A NAIH jelentése szerint egy megyeszékhely és megyei jogú város önkormányzata esetében a 100 oldalnyi dokumentum nem minősül jelentős terjedelmű adatigénylésnek, és a megállapított 160 Ft/ oldal költségtérítés mindenképpen túlzó mértékű.

A NAIH álláspontja az, hogy a hivatal „példátlanul ellehetetleníti” a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot. A jelentés kitér arra is, hogy a hivatal gyakorlata ellentétes a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő, az Alaptörvényben meghatározott alapvető joggal, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseivel. Mivel a miskolci polgármesteri hivatal továbbra sem kíván változtatni a NAIH állásfoglalásában és felszólításában kifejtetteken, a hatóság kénytelen volt jelentést kibocsátani.

Az MSZP miskolci önkormányzati frakciója ezek után joggal kérdezi: miért teszi lehetetlenné a közérdekű adatok megismerését Kriza Ákos polgármester és Csiszár Miklós jegyző? Miért félnek a nyilvánosságtól, miért titkolóznak a miskolciak előtt? Mit akarnak takargatni? Mikor lesz ennek vége? Mikor nyitják ki végre a városháza kapuit?

az MSZP miskolci önkormányzati frakciója