Jogi nonszensz a mezőhegyesi árverés

Jogi nonszensznek nevezte a mezőhegyesi állami földek árverését Gőgös Zoltán.

Pártunk elnökhelyettese kedden Békéscsabán nyilatkozott az árverésekről, ahol ellenzéki pártok közös tiltakozást szerveztek a mezőhegyesi földárverések kezdetére.
Gőgös Zoltán a demonstráció előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, per alatt álló állami földeket kezdenek elárverezni, ami alapvető jogi normákat sért. Hozzátette: próbálta megtudakolni az igazságügy-minisztertől, hogy mi lesz azokkal az előhaszonbérleti jogokkal, amelyeket szerződéssel alapítottak és nem töröltek el, mert még nem hatályos az erről szóló törvény, de Trócsányi Lászlónak "fogalma sem volt" erről.

A politikus arról is beszélt, hogy hibás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének törvénymódosító javaslata is, amely szerint új szerződést lehet kötni a régi bérlőkkel. Közölte, a hatályos jogi szabályozás szerint 1800 hektár fölött nem lehet szerződést kötni, így tisztázatlan, mi történik a már megkötött szerződéssel, ha például egy nyolcezer hektáros föld felét eladják, a másik felén marad a régi bérlő.    

Gőgös Zoltán azt mondta, egy államtitkártól a múlt héten hallotta, hogy azokat a földeket, amelyek az árverésen nem kelnek el, tízhektáros parcellákra darabolják. A szocialista politikus szerint "ez a szakmának az alja". További tömbösödésre volna szükség a kataszteri rendszerben, mert mi lesz akkor, ha például a területen egy öntözőrendszer van kiépítve, amelyet nem lehet szétdarabolni - vetette fel.

A képviselő szerint az is nonszensz, amit a kormánypárt ígér, hogy 400 embernek lesz munkája a létrejövő mezőhegyesi mintagazdaságban. Úgy fogalmazott: ennyi embert csak akkor tudnak ott alkalmazni, ha kézzel kaszálnak.