Belföld, Gazdaság | fogyasztói csoportok
2013. április 04. 11:45

Jogi szabályozást!

Ugyan tiltja a szervezését a törvény, mégis sok panasz érkezik a fogyasztói csoportokra. A szervezők persze azzal érvelnek, hogy nem újakat hoznak létre, hanem a korábbiakba léptetnek be újabb tagokat.

Két évvel ezelőtt a szocialista vezetésű Fogyasztóvédelmi bizottság már napirendre tűzte a fogyasztói csoportok szervezésével kapcsolatos problémákat. A korábbi ülésen a bizottság tagjai között egyetértés alakult ki, hogy a fogyasztói csoportok tevékenysége sürgős szabályozást igénylő kérdés. Főleg a már működő fogyasztói csoportokra vonatkozóan olyan szabályozás megalkotását kezdeményezték, amely e csoportok tevékenységének „kifuttatásáig” megfelelő megoldást és garanciát biztosít a fogyasztók védelme és a csoportok tevékenységének ellenőrzése érdekében.

Ez a lépés, azóta sem történt meg, ezért az MSZP jogi szabályozást sürget a már meglevő fogyasztói csoportok működésére vonatkozóan. Javasoljuk továbbá felügyeleti szerv felállítását, a vagyoni biztosíték kötelező előírását, illetve elállási időre-, valamint személyi- és tárgyi feltételekre vonatkozó előírások jogszabályban történő rögzítését.

A Fogyasztóvédelmi bizottság a munkatervében már korábban rögzítette, hogy júniusban ismételten napirendre tűzi a fogyasztói csoportokra vonatkozó fogyasztóvédelmi feladatokat. Reméljük, hogy addig sikerül a kormánynak megoldást találni és az érintettek védelmére tud sietni.

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke