MTI/mszp.hu
2011. október 08. 12:30

Jogot sérthet a Fidesz az önkormányzati vagyon "államosításával"

Jogsértő lehet az, ahogy a Fidesz "államosítja" az önkormányzati vagyon egy részét és az adósságállományt - közölte dr. Legény Zsolt, az MSZP Demokrácia Központjának vezetője szombaton.

A politikus a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: több szakjogásszal konzultálva azt "gyanítják", hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a megyei közgyűlési vezetők között szeptember 30-án megkötött megállapodást az önkormányzati vezetők törvénysértő módon, testületi felhatalmazás nélkül, több jogszabályt megsértve írták alá.

Mint emlékeztetett, a megállapodás értelmében az önkormányzati intézmények, az adósságuk és a működtetéshez szükséges vagyon az államhoz kerül át, ami - Legény Zsolt szerint - államosítást jelent, ráadásul a dokumentum felhatalmazás nélküli aláírásával az önkormányzati és a vagyontörvényt biztosan megsértették.

A 19 érintett közgyűlésből csak egy volt, amely napirendjére vette a megállapodás megkötését - mondta, hozzátéve, ez pedig már nemcsak a polgári, hanem a büntető törvénykönyv rendelkezéseit is megsérti, ezért az MSZP az Állami Számvevőszékhez fordul és, ha kell, feljelentést is tesz az ügyben.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn - a közgyűlési elnökökkel kötött megállapodás után - jelentette be, hogy jövő év január 1-jétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket, és vele együtt a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forint adósságot, amelynek rendezéséről, esetleges átütemezéséről tárgyalások kezdődnek a bankokkal. A kormányfő tájékoztatása szerint a megállapodás végrehajtásáról szóló törvényeket még az ősszel beterjesztik, a települések egészségügyi és oktatási intézményeinek átvételéről pedig ágazati jogszabályokban rendelkeznek.