Belföld | adatgyűjtés közlemény
2013. június 13. 16:10

Jogszerű az MSZP adatgyűjtése

Megfelel a törvényi előírásoknak az MSZP "Olcsóbb megélhetést!" elnevezésű országos adatgyűjtése. Erről tájékoztatta levelében a szocialisták pártigazgatóját Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.  

Péterfalvi Attila megállapította, hogy az MSZP aláírásgyűjtése "beleérthető abba az adatkezelési célba, amelyre a 2012-es, "Kiszámítható, méltányos adórendszert a Fidesz pénzbehajtásával szemben!" elnevezésű adatgyűjtés irányult, és a NAIH 2012. május 23-án a 40794. számon adatvédelmi nyilvántartásba vett. Az adatkezelő így jogszerűen tüntette fel a 2013-as adatgyűjtés aláírásgyűjtő ívén a 2012-ben kiadott 40794 nyilvántartási számot."

Mint ismeretes, az MSZP tavasszal országos aláírásgyűjtési akció keretében kérte az állampolgárok támogatását az alapvető élelmiszerek árának jelentős csökkentéséhez. A többszázezer egyetértő aláírás hírére a Fidesz politikai támadást indított. Hoppál Péter szóvivő azzal vádolta meg az MSZP-t, hogy törvénytelenül gyűjti az aláírásokat. A Fidesz nyilvánvaló célja ezzel a hazugsággal az volt, hogy elterelje a figyelmet az Európában legmagasabb 27%-os áfáról, s eltántorítsa az állampolgárokat a csökkentést követelő kezdeményezéstől.

Az MSZP immár a NAIH elnökének állásfoglalása alapján is visszautasítja a Fidesz vádaskodását. Egyben bátorítja az állampolgárokat, hogy a jövőben is támogassák aláírásukkal az élelmiszerek árának csökkentésére irányuló törvényes kezdeményezést.