mszp.hu | Belföld
2019. augusztus 23. 20:03

Jogszerűtlen és szükségtelen a szentendrei úti fák kivágása!

Jogszerűtlen és szükségtelen a szentendrei úti fák kivágása!
„Látható, hogy mekkora káoszt, mekkora katasztrófát okoz a Szentendrei út jogszerűtlen, és ebben a formában teljesen szükségtelen beruházása” – mondta Kiss László, az ellenzéki pártok közös polgármester-jelöltje a budapesti III. kerületben.
Felszólította a kerületi önkormányzatot: mindent tegyen meg, hogy „rend legyen, és ez a jogsértő és szükségtelen beruházás álljon le.” Felszólította a Fővárosi önkormányzatot: függessze fel az építkezést, vegye vissza a munkaterületeket és dolgozza át a tervet.
„Úgy gondoljuk, hogy erre a beruházásra így, ebben a formában nincsen szükség” – hangsúlyozta csütörtökön sajtótájékoztatón. Kiemelte: az eredeti tervek nem tartalmazták a fák elpusztítását.
 
Később is csak 25 fa kivágására volt engedély, de most már ez is lejárt.
 
Most azonban 97 fát jelöltek ki kivágásra, s a pótlásukról is össze-vissza nyilatkoznak: 283 fa pótlásáról beszélnek, miközben a tervekben csak 143 fa pótlása van.
 
„A héten úgy adta át a főváros az építési területet a Colas Zrt-nek, hogy erre a szükséges engedélyei a fővárosnak nem voltak meg. Hiszen az engedélyeztetési eljárás folyamatban van, az ügyészség előtt van annak felülvizsgálata, valamint a 25 érintett fa kivágására sincs semmiféle jogszerű engedélye senkinek” – mondta a politikus.
 
Hogyan adhat át úgy egy építési területet a főváros, hogy nincsen az építkezéshez szükséges engedélyeknek a birtokában?  Mikor és hogyan akarják ezeket az engedélyeket beszerezni? – kérdezte.
 
„Érthetetlen számunkra, hogy miért beszélnek össze-vissza, érthetetlen számunkra az is, hogy miért nem tartják magukat a tervekhez, de érthetetlen számunkra az is, hogy miért van szükség fák kiirtására” – mondta.
 
Hangsúlyozta: a helyiekkel egyeztetni kell: „Mindenki, aki ügyfél, akinek jogos érdekét sérti ez a beruházás, az szólhasson abba bele, hogy mi is történik”. A terveket pedig módosítani kell.
 
„Ezekre a fákra szükség van, beruházásra pedig - jogsértő módon - nincsen szükség” – emelte ki.
 
Elmondta: nagyon hálásak a kerületi clvilszervezeteknek és a pártpolitikától független, magukat civilként meghatározó embereknek, hogy segítettek abban, hogy „itt természetpusztítás ne valósuljon meg”.