Ujhelyi Facebook | Belföld, Gazdaság, Külföld | nyílt levél
2018. december 16. 08:39

Jön az éhezők viadala?

Jön az éhezők viadala?
Ne mondják, hogy nem szóltam előre! Olyasvalami közeleg, amelyre még nem számítanak és a Fidesz minden eszközzel azon dolgozik, hogy ne is számítsanak. De legalábbis ne őket tegyék majd érte felelőssé. Az európai közösséggel szembeni eszement szabadságharc (illetve annak kirakati látszata), valamint a habzsoló fideszes vagyonfelhalmozás és a sietős hatalomkoncentráció valódi oka sokkal egyszerűbb és sokkal rémisztőbb, mint azt gondolnánk. Minden egy tudatos felkészülés része. A kormánypártok által áterőltetett, a magyar dolgozókat kizsákmányoló rabszolgatörvény siettetése és a kormánypárti médiumokból összevont, törvények fölé helyezett fideszes médiagólem is pontosan összefüggnek egymással. Olyan gazdasági válság közeleg, amelynek kikerülhetetlen, húsbavágó következményei lesznek.
 
Orbánék pontosan tudják, hogy baj lesz. Nem kicsi. A gazdasági növekedés, az olcsó pénz időszaka véget ért, a nacionalista-illiberális politikai erők kereskedelmi háborúja, az egyes tagállami kormányok pénzügyi realitásokat figyelmen kívül hagyó költségvetési politikája visszafordíthatatlan lavinát indítanak el. Ehhez társul a Fidesz Európa-ellenes kekeckedése, amelynek következtében nemcsak a válság miatt számolhatunk majd kevesebb forrással, de az uniós támogatások jelentős részétől is megfosztanak minket. Ínséges időszak jön, amelyre fel kell készülni. A Fidesz ezt teszi. Csak nem úgy, ahogy felelős vezetőktől elvárnánk. 
 
A nemzeti együttműködés rendszerének uralkodó osztálya ugyanis ahelyett, hogy a közelgő válság legvédtelenebb áldozatait védené, helyette közpénzből ácsol saját magának Noé-bárkáját. Azért habzsolnak és gyűjtenek maguk alá minden mozdíthatót, hogy legyen mit elveszíteni a viharban. A rabszolgatörvényre is azért van szükségük, hogy a válsághelyzetben a multik ki tudják használni a rákényszerült dolgozókat, ezzel csökkentve – nem az egyén, hanem a nagyvállalatok – várható veszteségét. És, akinek még nem esett volna le a tantusz: a média központosítására is azért van elsősorban szükség, hogy a közelgő válságot a maguk ízlése és ellenségképe szerint lehessen kommunikálni. Nem az lesz a védtelenség oka, hogy a kormány fenntarható rendszerek kiépítése, szociális háló szövése és euróövezeti védelem helyett csak saját magára és eszement látványberuházásokra költötte a közpénz, hanem majd összehangolt agymosással megy a sorosozás, brüsszelezés, a nemzetközi tőke támadásának bizonygatása. A propagandával azonban nem lehet majd jól lakni. Az üres stadionoknak is legfeljebb az lehet majd a funkciója, hogy ott rendezzük meg az éhezők viadalát. Ezért kell látni és látszódnia annak, hogy tudjuk mi történik. Legkorábban a májusi EP-választáson lehet megfelelő irányt szabni ennek az önző és a védteleneket cserbenhagyó hatalomnak. 
 
Önökön múlik. 
 
A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhuszonkettedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő 
2018. december 16.