mszp.hu | Belföld
2022. június 23. 17:46

Jönnek a földesurak, a kiskirályságok

Jönnek a földesurak, a kiskirályságok
Jönnek a főispánok, jönnek a vármegyék, utána a földesurak, a kiskirályságok, már itt is vannak – mondta Szabó Sándor szocialista képviselő a Spirit FM rádió szerdai műsorában.

„A kormány, kvázi korlátlan hatalmával élve, azt gondolja, hogy bármit megtehet” – mondta a szegedi MSZP-s parlamenti képviselő, hozzátéve: nem tudni, ennek hol és mi a vége, meddig lehet ezt megtenni.

„Ha valamire a kormány (...) ráveti a szemét, akkor azt gondolja, hogy azt elveheti; és megteheti ezt az önkormányzatokkal, nemcsak Budapesten, hanem vidéken, bárhol” – kommentálta azt a fideszes törvényjavaslatot, mely szerint államosítanák a budapesti Vörösmarty, Széchenyi és Podmaniczky teret, és a kapcsolódó József Attila utcát.

„Elképesztő mértékű, amit a kormány egyfajta felhatalmazásra hivatkozva meg kíván tenni evvel az országgal” – kommentálta Szabó.

Felidézte: hasonlóképpen járt el a Fidesz-kormány a kiemelt gazdasági övezetek kialakításánál is, például a Samsung-gyár helyszínén, a gödi ipari parknál.

„Teljesen önkényes módon kijelöltek területeket, és meghatározták, hogy (...) innentől kezdve az államé az ott lévő területen befolyó adóbevétel. Az nem az önkormányzatot illeti meg, hanem az államot, és erre (...) kijelölték a megyéket, hogy a megye szedje be” az adót – mondta el.

„Sajnos, azt látom, hogy korlátlan a fantáziájuk” – kommentálta a kormány eljárását.

A közösségi közlekedés finanszírozásáról szólva, melynek érdekében felszólalt a Parlamentben, Szabó elmondta: korábban az állam az ilyen költségek 20-30%-át biztosította a vidéki nagyvárások számára.

Ismertette: 2020-ban még szerepelt a központi költségvetésben ilyen tétel, bár utoljára 2019-ben fizettek; de azóta még csak nem is szerepel a büdzsében ilyen pénz.

Pedig mindössze 2 milliárd forintról van szó, ami az összes megyei jogú város és további 50 település közösségi közlekedését érinti, közel 1 millió embert – mondta el.

Az összeg teljes elvonása „azért nonszensz, mert ez költségvetési tételként elhanyagolható, ugyanakkor nagyon-nagyon sok embert érint”, de „sajnos ott tartunk, hogy ezt a csekély összeget és elvették az önkormányzatoktól” – mutatott rá.

Kapcsolódó párttagok