Miskolci szocialisták
2011. január 20. 08:35

"Jöttünk maradni"

"Jöttünk maradni!" Mindezt dr. Simon Gábor országgyűlési képviselő (képünkön) jelentette ki január 19-én Miskolcon, az Észak-magyarországi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság előtt a dr. Varga László országgyűlési képviselővel közösen tartott tájékoztatóján. Mindezzel utalt arra a szerinte zsarolásnak is beillő jogszabályra, mely kimondja: minden magyar állampolgárnak nyilatkozatot kell kitöltenie ahhoz, ha meg akarja tartani magán-nyugdíjpénztári tagságát.

A tájékoztatón dr. Simon Gábor elmondta: a napokban újra átnézte a Fidesz tavaszi választási ígéreteiről szóló kiadványokat, valamint a 2/3-os parlamenti többséggel bíró Orbán-kormány programját, de ezekben szó sem volt arról, hogy - mint fogalmazott - "a kormány megzsarol 3 millió magyar állampolgárt, s ellopja magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat". Mint mondta, a kormányprogramban arról sem volt szó, hogy olyan adócsökkentést hajt végre a kabinet, melynek eredményeként csak a jól kereső emberek járnak jól, azok, akik 300 ezer forintnál többet visznek haza havonta. Hangsúlyozta: tisztán látszik, hogy a nyugdíjbiztosítási megtakarításokat a Fidesz-KDNP-kormány a gazdag budai polgárokra, valamint az északkelet-magyarországi embereknél sokkal kedvezőbb feltételek mellet élő nyugat-magyarországiakra költi. "Ők amúgy is tehetősebbek, mint a hátrányos helyzetű régiókban élő, a mindennapi megélhetésért küzdő emberek, világos tehát, hogy őket, a tehetősebbeket kell támogatni a szegények rovására" - tette hozzá szarkasztikusan a képviselő.

Dr. Varga László arról beszélt, hogy az Orbán-kormány egészen az önkormányzati választásokig, vagyis október elejéig óriási lelkesedéssel titkolta a magány-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos terveit. A választások után viszont hirtelen előálltak azzal az ötlettel, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket 14 hónapon keresztül átirányítják majd az állami rendszerbe, lehetővé téve egyúttal azt is, hogy ki-ki eldönthesse: marad-e magán-nyugdíjpénztári tag, vagy sem. "Amikor látták, hogy vajmi kevés lelkesedést tanúsítanak az érintettek az átlépés iránt, hangnemet váltottak, megzsarolták az embereket. Bejelentették, hogy a magán-nyugdíjpénztáraknál maradóktól elveszik az állami nyugdíjjogosultságukat, ők nem szerezhetnek további szolgálati időt. Vagyis hiába fizetik a munkáltatók a dolgozók után a 24 százalékos járulékot, a magán-nyugdíjpénztári tagok ebből nem részesedhetnek, az ezek után munkával eltöltött éveiket nem veszik figyelembe az állami nyugdíj kiszámításakor. Ez közönséges zsarolás!" - fogalmazott a képviselő.

Dr. Varga László bejelentette: ha az MSZP ismét kormányra kerül, "megszünteti ezt az uniós elvekkel is ellentétes jogszabályt, egyúttal visszaállítja minden magán-nyugdíjpénztári tag állami nyugdíjjogosultságát". Kijelentette azt is, hogy parlamenti felhatalmazás alapján a szocialisták intézkednének annak érdekében is, hogy visszamenőleges hatállyal jóváírják a magán-nyugdíjpénztárban maradni kívánó emberek szolgálati idejét.

A tájékoztató után dr. Simon Gábor, dr. Varga László és Varga Gergő miskolci önkormányzati képviselő a nyugdíjbiztosítási igazgatóságon - újságírók jelenlétében - a hivatalos okmányokat kitöltve nyilatkoztak arról, hogy nem kívánják megszüntetni magán-nyugdíjpénztári tagságukat.