mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 27. 12:56

Jóvátételre és valódi családtámogatásra van szükség

Jóvátételre és valódi családtámogatásra van szükség
Nem csoda, hogy az elmúlt tíz évben több mint negyedmillióval csökkent a magyar népesség, hiszen a társadalom számos csoportját – a családoktól, a nyugdíjasokon és a munkavállalókon át magyar kis- és középvállalkozásokig – a fideszes kormány a saját maga és az oligarchái gazdagodására kiszipolyozta – állítja az MSZP.

A magyar családok, munkavállalók, idősek döntő többségének jóvátételére van szüksége – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Ma van egy nyugdíjas társadalom, akiket Orbán nagyon durván megrövidített: megváltoztatta még a nyugdíjnak a számítási módszerét is! Iszonyatosan sok pénz húzott ki a nyugdíjasok zsebéből, ezt nekik vissza kell adni, azt a bizonyos svájci indexálást vissza kell állítani (…). Nemcsak álságos és képmutató az a politika, amit a Fidesz csinál, de nem is működik: több mint negyedmillióval csökkent a magyar népességszám az elmúlt 10 évben (…)” – emlékeztetett Kunhalmi.

„Meg kell emelni a családi pótlékot több mint háromszorosára, hiszen több mint tíz éve nem volt hozzányúlva. A kora gyermekkori fejlesztőrendszertől nem elvonni kellett volna a pénzt, mint ahogy azt az elmúlt tíz évben tették, hanem a segítőrendszert felépíteni” – húzta alá válaszolva arra, miként képzeli el a jóvátétel egyes elemeit.

A szocialista politikus kiemelte, a magyar gyermekek egy jelentős csoportja kifejezetten támadás alatt él a fideszes kormány alatt. „A támadás ott éri a gyerekeket, amikor a magyar kormány magára hagyja az intézményeket, az abban dolgozókat, amikor a családon belüli erőszak ellen, aminek nagyon sokszor a gyermekek is áldozatai, nem tesz semmit a kormány, és nem ratifikálja az isztambuli egyezményt, amikor a gyermekotthonokan éheznek a gyerekek. Nagyon kevés az étkezési fejkvóta” – tette hozzá.

„Azt viszont látom, hogy (…) az új nemzeti tőkésosztály felkent ifjai, ahogy megkapják a nemzet vagyonát meg a mi adóforintjainkat, azonnal elhagyják ezt az országot” – utalt Orbán Viktor lányának és vejének spanyolországi emigrálására. „Pedig azt mondták, hogy az új nemzeti tőkésosztály majd felvirágoztatja a nemzetet és itthon kamatoztatja a pénzét” – idézte fel.

Az MSZP társelnöke kérdésre kitért a budapesti 18. és 14. kerületben az előválasztás finisében tapasztalható ellenzéki rivalizálásra is. „Én őrzöm a békét a kerületemben (…) és kérdezem én, hogy az a 2 milliárd forint, ami megérkezett, megérkezett volna-e, egészségfejlesztésre, és a Zsebők Zoltán szakrendelőnket teljes egészében fel tudjuk-e újítani, ha nem nyerem meg ’18-at és nem segít Karácsony Gergely nekünk a 18. kerületben? Mert ezt neki köszönhetjük. Megjöttek volna-e az új villamosok? Palkovics Lászlóhoz elvittem a Zajtanácsot, az alpolgármestereket és leültünk vele, elvittem a szakértőket, olyanokat, akik korábban légi irányítók voltak és a civileket, akik ott tényleg a bőrükön érzik, hogy meg lehet kapargatni néha már Erzsébet-, Bélatelepen egyik másik gépnek a hasát, és például a hajtóművezés próbája éjszakánként megszűnt (…)” – sorolta a nevéhez és kapcsolataihoz fűződő sikereket, többek közt a kerületben található repülőteret illetően.

„El fogják dönteni a zuglói polgárok, hogy Hadházy Ákost vagy Tóth Csabát választják, és ugyanúgy el fogják dönteni a 18. kerületi lakosok azt, hogy azt választják, aki biztosan nagyon meg tudja verni a Fideszt, vagy azt, aki nem” – hangsúlyozta végezetül Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó párttagok