eszon.hu | Belföld | strand Miskolc
2015. augusztus 19. 16:16

Jövőre nyissák meg a diósgyőri strandot!

Örvendetes a várfelújítás, de a fejlesztések nem állhatnak le. A várfürdő például nem maradhat zárva.

Minden miskolci csak örülhet annak, hogy augusztus 20-án a Lovagi Tornák Terének átadásával befejeződik a diósgyőri vár rekonstrukcióját, átalakítását célzó, évekkel ezelőtt elindított, uniós forrásból finanszírozott projekt. A vár és környéke fejlesztése ugyanakkor nem állhat le, a beruházásból kikerült Diósgyőr-Lillafüred kerékpárút megépítése, a várfürdő felújítása, bővítése és újbóli megnyitása mindenképpen indokolt lenne. Probléma viszont, hogy Miskolc sem az előző hétéves uniós fejlesztési ciklus végén, sem pedig a 2014 januárjában indult új ciklusban nem tudott jelentős beruházáshoz szükséges uniós forrásokat szerezni, nemcsak Diósgyőr, de Miskolc egészét figyelembe véve sem.

Minderről két szocialista politikus, dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője és dr. Simon Gábor önkormányzati frakcióvezető beszélt szerdán Miskolcon.

Dr. Simon Gábor emlékeztetett: a Miskolcot 2002 és 2010 között irányító szocialista vezetés kiemelt területként kezelte a turisztikai beruházásokat. Ennek eredményeként bővítették egyebek mellett több milliárd forintból a Barlangfürdőt, s ennek eredményeként készülhettek el a vár rekonstrukciós tervei is. Ez utóbbi megvalósítására ráadásul még a legutolsó MSZP-kormány döntésének értelmében sikerült uniós forrásokat szerezni. Öt év leforgása alatt jutott el Miskolc odáig, hogy a vár felújításával, átalakításával sikerült vonzóbbá tenni a turisztikai kínálatát. Ám itt nem állhat meg a város, a fejlesztéseket folytatni kell. Ez viszont nehéz lesz, hiszen a szocialisták által elindított nagyprojektek sorra fejeződnek be, miközben újak – elnyert támogatások híján – nem indulnak.

Dr. Varga László arra hívta fel a figyelmet, hogy a várfejlesztési programból utolsó pillanatban kikerült Diósgyőr–Lillafüred kerékpárút megépítésére is szükség van, akár azoknak a milliárdoknak a bevonásával is, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök ígért miskolci fejlesztésekre. Hangoztatta azt is, hogy a diósgyőri várfürdő ügyét minél hamarabb rendezni kell. A strandot ugyanis – a vár környékén zajló építkezésre hivatkozva – már tavaly sem nyitották ki, s idén is zárva maradtak a kapui. Műszaki szempontból a létesítmény részben rendben van, hiszen a medencéket még a szocialista városvezetés idején felújították, rekonstrukcióra jelenleg a kiszolgáló helyiségek (például a kabinsor) szorulnak. Ezek végrehajtásával, a strandterület bővítésével fejlődhetne tovább a környék. Mint mondta, a diósgyőriek jogos elvárása, hogy a szükséges fejlesztéseket mihamarabb elvégezzék, s ne legyen semmilyen akadálya a jövő évi nyitásnak.

Az országgyűlési képviselő azt is aláhúzta, hogy a vár és a vár környéke fejlesztését a miskolciak, de leginkább a Diósgyőrben élők véleményének figyelembe vételével, tájékoztatásával szabad csak végrehajtani.