mszp.hu | Belföld
2021. október 21. 16:15

Jövőre olyan kormány kell: amikor baj van, az embereknek segít!

Jövőre olyan kormány kell: amikor baj van, akkor az embereknek segít, és ezt a politikáját a számok is tükrözik. „Mi erre készülünk!” – jelentette ki Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese a Spirit FM műsorában csütörtökön.

Harangozót az után kérdezték, hogy a költségvetés zárszámadásának parlamenti vitájában az MSZP vezérszónokaként elmondta: a kormány a válság alatt 1600 milliárd forintot költött „mindenféle őrületre”, ahogy a rádióban fogalmazott, akkor, amikor az emberek elvesztették a munkájukat, csökkent a fizetésük vagy éppen elvesztették valamelyik szerettüket.

Elsorolta: abban az évben, amikor közel 30 ezer ember vesztette életét a koronavírus-járványban, a kormány közpénzből költött például a Budai Vár felújítására 120 milliárd forintot, a Liget Budapest projektre 30 milliárd forintot, csak a propagandára, évközbeni háromszori átcsoportosítással 48 milliárd forintot, egyedi sportlétesítményekre 73 milliárd forintot és összességében sportra, a TAO-val együtt, 797 milliárd forintot, a Mathias Corvinus Collegiumot  fenntartó Tihanyi Alapítvány részére pedig adott 131 milliárd forintot.

Ezen kívül „ezek az emberek jachtoztak, helikoptereztek, dajdajoztak a válság alatt” – utalt a kormánytisztviselőkre.

Összességében 1600 milliárd forintot költött a kormány ilyesmire a 2000 milliárd forintos, járvány elleni védekezésre és a gazdaság helyreállítására szánt alapból, de közben az ellenzéket azzal kritizálta, hogy az 1000 milliárd forint nagyságrendű osztogatásba akar kezdeni – monda Harangozó.

„Nem politikai vélemény, amit akkor elmondtunk, hanem itt vannak abszolút leírva, tényszerűen a számok” – mutatott rá Harangozó. Amiről az ellenzék beszélt 2020-ban a koronavírus elleni és gazdasági teendők között: a 100 %-os táppénzről, a 80%-os bérkiegészítésről, vagy a munkanélküliek megsegítéséról, mind finanszírozható lett volna.

„Ezekre mind-mind volt pénz” – mondta.

Azt mondta: mindez „kiveri a biztosítékot” az embereknél, az előválasztási rekordrészvétel is a közhangulat változását mutatja.

„Egészen elképesztő, ami itt megy” - jelentette ki, mondván: az emberek zsebében a bicskát „pontosan a kormány nyitja ki (...) hétről hétremég jobban” „már-már államcsínnyel felérő gazemberséget” tartalmazó javaslatokkal.

Példának hozta a bányafelügyelet megszüntetését és a „Rogán-féle új hatósághoz” való áttelepítését, és azt, hogy a hatóság kinevezési jogkörét külön törvényben átteszik a „a nyilvánvalóan jövő tavasszal a Fidesz által megválasztandó” államfőhöz, „tehát (az) Orbán-család legális gazdagodását szolgáló bányabiznisznek az állami felügyeletét gyakorlatilag eltüntetik a kormány hatásköréből”.

Azt mondta: ha még lesznek ilyen törvények, akkor „lehet, hogy Gulyás Gergely akarata meg fog valósulni”, és az emberek „akkor tenni fognak érte, hogy (...) kétharmaddal legyenek ők elzavarva”.

Gulyás ugyanis azt mondta a Parlamentben: a kormánypártok pusztán éltek a kétharmad biztosította lehetőségeikkel, lehet utánuk csinálni.