blikk.hu
2011. szeptember 02. 10:35

Jövőre rosszabb lesz, mint gondolnánk?

Sötétebb a gazdasági helyzet, mint gondolnánk? Egyre másra jönnek a rosszabbnál rosszabb eredmények, amelyek már egyértelművé teszik: drasztikus lépések nélkül a kormány képtelen lesz tartani a kisebb költségvetés hiányáról és államadósságról szőtt terveit.

Az újabb borús elemzést a GKI Gazdaságkutató Zrt. tette közzé. Eszerint a gazdasági növekedés 3 százalék helyett jó, ha 2 százalék lesz, ami miatt jelentős bevételtől búcsúzhat el a költségvetés. Nem nő a lakosság fogyasztása sem, sőt a megemelkedett svájcifrank-árfolyam miatt a második félévben akár 200 milliárd forinttal nőhetnek a hitelesek terhei.

A Blikk is megírta, kedden mellbevágó beruházási adat jött ki: zuhan ez a ráta is. Hosszú évek óta nem volt arra példa, hogy az év első negyedében kevesebb működő tőke érkezett az országba, mint amennyit kivontak a külföldi tulajdonosok.

- Az unió gazdaságai a vártnál kevésbé fejlődnek, ami ránk is hasonlóan hat - magyarázta Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese. - Másrészt a kormány gazdaságpolitikája arról szólt, hogy az emberek fogyasztani kezdenek, de ez sem történt meg. A válságadók, mint a bankadó pedig visszafogják a nagyobb cégek fejlesztési forrásait, így elmaradnak a beruházások.

Karsai szerint fájdalmas lépéseket kell hozni, változtatni kellene az adórendszeren, mert az adócsökkentés a nyereséges vállalkozásoknak és a jobban keresőknek kedvezett. Valamint el kell gondolkozni olyan népszerűtlen intézkedéseken is, mint a vizitdíj vagy a tandíj. Kérdés, mennyire fűlik ehhez a kormánypártok foga.

- Az adórendszer bolygatása nem tűnik járhatónak - mondta Juhász Attila, a Political Capital elemzője. - A Fidesz az egykulcsos adót a zászlajára tűzte, de az országnak sem lenne hasznos, ha évente felforgatnák az adórendszert. Valószínűbb, hogy halasztják az szja-csökkentést. Így ez komoly érvágás lesz a rosszabbul keresőknek, mert a kisebb fizetésűeknek kedvező adójóváírás viszont csökken.

Jelenleg még az idei kisebb növekedés miatt keletkezett 100 milliárdos költségvetési lyuk befoltozásán fáradozik a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap erről tárgyalt 11 közgazdásszal. A kormány a jövő héten dönt, s többek közt olyan intézkedéseket hozhat, amelyek az adóbehajtás hatékonyságát növelik.

M. L.

Az eredeti írás az alábbi linken olvasható:

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/jovore-is-a-kisebb-keresetuek-jarhatnak-rosszul-2063330