Juhász Ferenc: megkülönböztető jelzéssel járnak bevásárolni a kormányzatból

Az MSZP-s Juhász Ferenc szerint többen a kormányzatból megkülönböztető jelzéssel ellátott luxusautókkal viszik a gyerekeiket iskolába, illetve egyre gyakrabban bukkannak fel ilyen autók a bevásárlóközpontok parkolóiban.

Az Országgyűlés a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) szerint hat darab miniszterek személyes használatára rendelt és rendszeresen használt gépjárművet szerelt fel megkülönböztető jelzéssel, amit a szabályok szerint csak indokolt esetben lehetne használni.

„Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb látvány, hogy többen megkülönböztető jelzéssel ellátott luxusautókkal viszik a gyerekeiket iskolába, illetve egyre gyakrabban bukkannak fel ilyen autók a bevásárlóközpontok parkolóiban" – írta egy írásbeli kérdésben Juhász Ferenc. Az MSZP-s országgyűlési képviselő arról kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a gyermekek iskolába vitele, illetve a napi bevásárlás „kiemelt államérdekből ellátandó feladatnak” tekinthető-e? Ha pedig nem, akkor Németh Lászlóné tesz-e lépéseket ezen egyre inkább elharapózó jelenség felszámolása érdekében? Juhász azt is jelezte, hogy a megkülönböztető és figyelmeztetőjelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló a főszabálytól eltérően a KEF „kiemelt államérdekből ellátandó feladatok” ellátására rendszeresített gépjárműveire nem kell hatósági engedély a megkülönböztető jelzést adó készülék felszereléséhez.

A KEF hat darab, miniszterek személyes használatára rendelt és rendszeresen használt gépjárművet szerelt fel megkülönböztető jelzéssel – közölte Némethné. A tárcavezető szerint megkülönböztető jelzés (készülék) felszerelésének feltételei fennálltak. A tárcavezető leírta, hogy a KEF által üzemben tartott gépjárműveken a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló rendelet és a KEF belső szabályozását tartalmazó főigazgatói utasítás rendelkezéseinek megfelelően alkalmazható és használható megkülönböztető jelzés. Így a megkülönböztető jelzés csak a miniszter utasítására használható, abban az esetben, ha az meghatározott közérdekű feladatainak ellátáshoz szükséges, és akkor is csak a végrehajtáshoz szükséges időtartamra. Az útvonalat, a használat kezdetét és indokát, a gépkocsi menetokmányában rögzíteni kel. Ennek valóságtartalmát a miniszter a használatot követően aláírásával igazolja. A KEF negyedévente ellenőrzi a menetokmányok megjegyzéseit.
Intézkedést igénylő szabálytalanság az elmúlt fél évben Némethné szerint nem merült fel. Használaton kívül a készüléket a csomagtérbe helyezik, a teljes rendszert pedig egy rendszerkulccsal lezárják.

Juhász a belügyminisztertől azt kérdezte, hogy „miért nem kell engedélyeztetni az állami vezetők gépjárműveinek megkülönböztető jelzéssel történő ellátását?" Pintér Sándor erre azt közölte, hogy téves az a kijelentés, amely szerint a KEF gépjárműveit korlátlanul fel lehet szerelni megkülönböztető jelzéssel. A Juhász kérdésében hivatkozott jogszabályok pontosan meghatározzák, hogy mely feladatok ellátására rendszeresített gépjárművek esetén van erre lehetőség, és azt is, hogy a megkülönböztető jelzés használatát milyen módon kell dokumentálni. Ennek célja a kiemelt államérdekből ellátandó feladatok hatékonyságának és zavartalanságának elősegítése.

A jogalap nélküli megkülönböztető jelzés használatával kapcsolatosan Pintért közölte, hogy a „közúti közlekedési igazgatási szabályok megsértése” szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési eljárás indítható.

Éber Sándor