MTI/mszp.hu | Belföld | tisztújítás 2014
2014. június 02. 15:35

Július 1-je után derül ki, ki lehet hivatalosan is pártelnökjelölt

Június végéig kell megválasztani a helyi és a megyei tisztségviselőket az MSZP szervezeteinek, július 1-je után derül ki, hogy ki lehet hivatalosan is pártelnökjelölt. Erről Szabó Vilmos, az MSZP kongresszusi jelölőbizottságának elnöke beszélt hétfőn az MTI-nek.

Szabó Vilmos, akit a szombati választmányi ülésen választottak meg erre a tisztségre elmondta, hogy a teljes, felmenő rendszerű tisztújítás során - június végéig - a helyi és megyei taggyűléseken meg kell választani az új vezetőséget, illetve a kongresszusi küldötteket, és arról is dönthetnek a szervezetek, hogy javaslatot tesznek-e pártelnökjelöltre.

Mint mondta, július 1-jével indulhat a jelölőbizottság munkája, annak tagjait ugyanis a megyei szervezetek delegálják a tisztújító küldöttgyűléseken.

Szabó Vilmos ismertetése szerint az alapszabály értelmében pályázatokat kell benyújtani a tisztségekre jelölteknek; a jelölőbizottság meghallgatja az országos tisztségekre pályázókat, akiknek nyilatkozniuk kell arról, hogy elfogadják-e a jelölést, majd a jelölőbizottság döntésével válik valaki hivatalosan is jelöltté.

Az MSZP alapszabálya szerint az országos elnökség létszáma tizenegy-tizenöt fő, elnöke a párt elnöke, további tagjai: a párt elnökhelyettese vagy elnökhelyettesei, alelnökei, az országgyűlési képviselőcsoport vezetője,
valamint a kongresszus által választott tagok.

Pártelnöki tisztségre aspirálók közül pályázatot az a párttag nyújthat be, aki személyesen (vagy az ő jelenlétében) összegyűjti a nyilvántartásba vett tagság tíz százalékának aláírását. Ugyanez a szabály vonatkozik a megyei elnöki pozícióra is, csak ebben az esetben a megyei tagság tíz százalékának támogatása kell.

Az alapszabály szerint a pályázatnak többek között tartalmaznia kell helyzetelemzést, azokat a szervezeti és politikai célokat, amelyeket a tisztségviselőként el kíván érni, valamint a célok végrehajtásának feltételeit, azoknak a kompetenciáknak a megjelölését, amelyeknek a pályázó a birtokában van, és amelyeket szükségesnek tart a tisztség betöltéséhez, továbbá azokat az eredményeket, amelyeket a pályázó a korábbi tisztsége betöltése alatt elért.

A jelölési folyamatot jól ismerő politikus az MTI-nek azt mondta, hogy csupán a szükséges aláírások összegyűjtése kevés ahhoz, hogy valaki hivatalosan is jelöltté váljon, ahhoz még szükséges az is, hogy a megyei szervezetek támogassák.

A korábbi tisztújító kongresszusok előtt a jelölőbizottságban dőlt el, hogy hány elnökhelyettese, alelnöke lesz az MSZP-nek, illetve hány tagból fog állni az országos elnökség.