mszp.hu | Belföld, Külföld | Európai Unió Juncker roaming
2016. szeptember 13. 11:46

Junckertől kért tájékoztatást roaming-ügyben az MSZP

Sürgős tájékoztatást kért Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság elnökétől a roaming-díjak eltörlésével kapcsolatban. Az MSZP alelnöke arra vár választ Jean-Claude Junckertől, hogy miért vonta vissza a Bizottság legutóbbi javaslatát a roaming-terhek csökkentésével kapcsolatban, illetve, hogy miként kívánja garantálni az eredeti javaslatban megfogalmazott célt, vagyis a roaming-díjak mielőbbi és minél teljesebb kivezetését az uniós tagállamokban.

Ujhelyi István emlékeztetett, hogy a 2015-ben elindított bizottsági kezdeményezés a felhasználók érdekeit szem előtt tartva jövő év végére már végleg megszüntette volna a többletköltségeket. Ehhez képest az Európai Tanács és az időközben felerősödött szolgáltatói lobbiérdekek végül felpuhították az eredeti javaslatot és a fokozatos kivezetés mellett döntöttek, megtűrve, hogy a szolgáltatói oldal élhessen a szabályozás kiskapui nyújtotta lehetőségekkel is. Etekintetben a Bizottság javaslatának - amely mindössze 90 napra biztosította volna a roaming-mentességet évente - visszavonása üdvözlendő fejlemény, ugyanakkor egyszerre elbizonytalanító a folyamat lassúságát és eredménytelenségét látva.

„Szomorú, hogy a Fidesz-kormány ezügyben a szavak szintjén ugyan a magyar emberek oldalára állt, de tetteikben már egészen mást képviseltek. Lázár János miniszter maga ismerte el egy válaszként küldött levelében, hogy az Európai Tanácsban a kormány nem a mielőbbi díjcsökkentést és eltörlést támogatta, hanem a fokozatos, lassú kivezetést” - fogalmazott Ujhelyi. Az MSZP EP-képviselője továbbra is határozottan kiáll a roaming-díjak teljes és mielőbbi eltörlése mellett, az Európai Bizottságtól pedig elvárja, hogy a fogyasztók érdekeit első helyen szem előtt tartó, ugyanakkor a telekommunikációs szektor fejlődését és bővülését is elősegítő javaslattal éljen a közeljövőben.

„Sajnálatos, hogy egy ilyen ügyben a tagállami kormányok képviselői inkább gazdasági és személyes érdekeket néznek, nem pedig a fogyasztói tömegek oldalára állnak” - fogalmazott Ujhelyi István.