2012. szeptember 20. 15:52

Kalásza, virága nékünk terem?

Miközben a kormány képviselői szép magyar hazáról, meg boldog jövőről dalolnak, szép lassan világossá válik: a vidék Magyarországa (is) gátlástalan csalók markában van.

Amikor hétfőn a Parlamentben a fülkeforradalmi párt lesöpörte a botrányos földbérleti pályázatokat vizsgáló albizottságra tett szocialista javaslatot, már sejteni lehetett: a Fidesz továbbra sem a helyben lakó és termelő gazdák, hanem a saját haverok gyarapodásában érdekelt.

Ezt csak megerősíti a Fidesz egykori parlamenti államtitkárának újabb jelentése, amely szerint az elnyert területek közel háromnegyedét nem helyben gazdálkodó pályázók kapták meg, a messziről jött nyertesek közt pedig szép számmal vannak több száz hektárnyi értékes földet felmarkoló Fidesz-közeli vállalkozók.

Az újabb Ángyán-akták ugyan csupán Borsod, Fejér és Baranya megyék visszásságaira világítanak rá, de nem véletlen, hogy immár öt megye helyi termelői követelik nyílt levélben Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, hogy haladéktalanul bontsák fel az eddig megkötött földbérleti szerződéseket, és a gazdák bevonásával készítsenek egy teljesen új pályázati és bírálati rendszert.

Az MSZP továbbra is követeli, hogy a vitatott szerződéseket mielőbb semmisítse meg az NFA, és hogy az így felszabaduló földterületeket egy új, tisztességes és átlátható rendszer keretében pályáztassa meg az állami földalap!

Ami pedig az állami földek bérbeadásáért felelős kormányzati döntéshozók felelősségét illeti: az MSZP ahogy eddig is, úgy ezután is meg fogja tenni a megfelelő jogi lépéseket minden olyan ügyben, ahol a hűtlen kezelés és/vagy a hivatali visszaélés leghalványabb gyanúja is felmerül.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke,
országgyűlési képviselő