www.nyugatmagyar.hu
2011. november 15. 08:59

Kalmár: Hallgatni nem fogunk!

„A fideszes városvezetés szerint mi hazugok vagyunk, ami ugye már önmagában is becsületsértő kijelentés".

Mint arról portálunkon beszámoltunk, a Győri Ítélőtábla kimondta, hogy az MSZP által kiadott Lát-lelet újság valótlanságokat állított. Kalmár István, az MSZP soproni szervezetének elnöke, frakcióvezető adott interjút portálunknak.

- A napokban a bíróság jogerősen kimondta: tizenegy állításból, kilenc nem felelt meg a valóságnak, ezért a bocsánatkérés miatt 5300 példányban ismét meg kell jelentetni a Lát-lelet című újságot, a meglévőket pedig meg kell semmisíteni. Helyben levonták a konzekvenciákat?

- Először is szögezzük le, ez egy közel két éves történet. A szóban lévő szám előtt és az után is jelentek már meg hasonló kiadványaink, legalább fél tucat, amiket nem támadott meg a fideszes városvezetés, tehát elismerték, hogy az abban foglaltak igazak. Mi elsősorban a nyílt, nyilvános vitákat tartanánk fontosnak, de amióta a Fidesz vezeti a várost, ilyenek nincsenek.

Sőt, a testület közgyűléseit sem közvetíti már a helyi tévé. Ez azért elgondolkodtató. Egyebekben, a felperesek tizenhárom pontban mondták azt, hogy az általunk leírtak nem felelnek meg a valóságnak, végül kilencben találta jogosnak a bíróság ezt az állítást. A jövő héten az mszp.hu/sopron oldalon, tételesen leírjuk az egyes pontokkal kapcsolatos véleményünket.

- Házon belül lesz majd személyi felelős?

- Ez egy politikai kiadvány, aminek a politikai mondanivalóját a mai napig vállaljuk. Személyi felelősségre vonásra nincs szükség, a konzekvenciákat levontuk a történtekből és töretlenül dolgozunk tovább.

- A bírósági indoklásban felsorolt számok, pénzösszegek elég jelentősen különböznek az újságban megjelentektől. Miért nem figyeltek oda a lap összeállításakor?

- Fontosnak tartom elmondani, mi az akkori városvezetésről, az általuk tett, illetve nem tett dolgaikról írtuk le a véleményünket. Hibát ott követtünk el, hogy azokat az összegeket, amelyeket szerintünk a városvezetés pazarló módon, feleslegesen költött el, szinte forintra megneveztük. Kétségtelen, ezt bizonyítani nehéz, nem mindig egyértelmű, mit és honnan finanszíroz egy város. Ezekben a kérdésekben sokkal körültekintőbbek vagyunk már most is.

- Az akkori Lát-lelet készítésben részt vett Kránitz László, aki most a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának tagja. Ha valakinek, akkor neki különösen ügyelni kellett volna az alaposságra, hiszen az MSZP bírálta élesen a médiatörvényt, s a hiteles tájékoztatást éppen ők szegték meg.

- Az MSZP helyi szervezetének akkori vezetése, mint vezető testület is, vállalja az akkori kiadványt, annak hibáival együtt, a lényegi mondanivalót ma is fenntartva. Óriási tévedés lenne összemosni egy helyi szervezet két évvel ezelőtti elnökének, vezetői felelősségét egy mostani beosztásával. Ma egy jelentősen átalakult elnökség vezeti a helyi MSZP-t.

- Ön azt nyilatkozta korábban, hogy jogászkodás helyett vitára lenne szükség. Miről és legfőképp, kivel szeretnének vitázni?

- Normális demokráciákban, a Fidesz által oly sokat hivatkozott emberek előtti érvelés, meggyőzés, továbbá az elért eredmények és tettek azok, amik segítségével elnyerhetjük a választók bizalmát. Ne feledjük azt sem, a bíróságok jogot minden esetben szolgáltatnak ugyan, de igazságot nem. Vajon az a fő kérdés, hogy egy óriási ünnepség 150 millióba került, vagy "csak" 125 millióba; vagy az, hogy ezt a város anyagi helyzete elbírja-e, vagy sem.

- A jövőben megjelenik még az újságjuk?

- Már volt is és még lesz is.

- A mostani városvezetés is követett el hibákat, amelyeket az ellenzék részéről meg kell kritizálni, ez jogos elvárás. A városvezetés a bírósági döntést mindenféle kommunikációs csatornákon közölni fogja: lám, lám nem csak az országos MSZP, hanem már a soproni is hazug. S erről jogerős határozat is van.

- Jól látszik, erről a perről is annyi bőrt akarnak lenyúzni, amennyit tudnak. Szerintünk itt is a PR folyik az érdemi munka helyett. Ha a fideszes városvezetés szerint mi hazugok vagyunk, ami ugye már önmagában is becsületsértő kijelentés, akkor könnyen bizonyíthatják az igazukat egy nyilvános vitában. Mi készen állunk! Megjegyzem, nem tudjuk, vajon mennyit fizet ezért a város, például az új alkotmány egyik alkotójának, a fideszes Gulyás Gergelynek? Ha továbbra sem nem lesznek nyilvános viták, akkor ilyen és ehhez hasonló módon, valamint egyéb akciókkal fogunk megjelenni. Hallgatni nem fogunk.

- Csorbult a hitelük?

- A hitelesség megléte, meg nem léte, a politikus legfőbb erénye, vagy hiányossága. Hogy mi mennyire tudunk hitelesek lenni, ezt a választók fogják eldönteni. Mi igyekszünk megfelelni.

- Az időközi választáson második helyen végzett az MSZP. Ez azt is jelenti, hogy nő az a réteg, a mely kiábrándult a mostani helyzettől?

- Talán ez is a hitelességünk visszaigazolásának az egyik eredménye. Nem szabad elbíznunk magunkat de az, hogy mi egy év alatt tizennégy százalékot tudtunk javítani, a Fidesz pedig több, mint ötszáz szavazatot veszített a Kuruc dombon és a Várkerület egy részén, azt mutatja, fogy a városvezetés körül a levegő és sokan tekintenek minket alternatívaként. Érezzük az ezzel járó felelősséget.

- Merre halad tovább a szocialista párt Sopronban? Lesz Demokratikus Koalíció?

- Az MSZP Sopronban egy jól szervezett párt. Olyan közösség van itt együtt, ami igazi értéket jelent. Úgy látjuk, ezt a tagjaink is hasonlóan gondolják. Mindig van mit tenni és mindig lehetünk még jobbak. Mi nagyon bizakodóak vagyunk, hogy lehetőségünk lesz a jövőben megvalósítani elképzeléseinket és nem csak a kritikák megfogalmazása marad osztályrészünk.