Kalmár megbukott, vele együtt Dancsó is

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság (hiszen az Orbán-kormányban két éve az ágazat „megbecsültségét” mi sem jelzi jobban, mint hogy még önálló minisztériumuk sincs) nyilvánosságra hozta az állami fenntartásba került városi egészségügyi intézmények élére kiírt pályázatok eredményét.

Az Orosházi Kórházra vonatkozóan az eredmény az, hogy nincs eredmény: itt új pályázatot írnak ki. Ez röviden annyit jelent, hogy Kalmár Mihály megbukott.

Kalmár Mihályt 2009 júniusában nevezték ki fideszes testületi többséggel az Orosházi Kórház főigazgatói tisztségére. A Fideszt területi szinten akkor Dancsó József vezette (ma már nem), így nem volt kérdés, hogy ez a döntés nem születhetett meg az ő beleegyezése és támogatása nélkül. Kalmár Mihályt tehát az ő emberének kellett tekinteni. Az pedig, hogy most, több mint három év elteltével, az egyes hírek szerint egyedüli pályázó Kalmárt nem hagyták újrázni, hanem inkább új pályázatot írtak ki, Dancsó József bukása is egyben: rosszul választott.

Pedig az MSZP az első pillanatban figyelmeztette, hogy ne tegye. 2009 júniusában, amikor az új főigazgató kinevezését tárgyalta az orosházi testület, a szocialista képviselők elmondták: azért nem támogatják Kalmár kinevezését, mert teljesen alkalmatlannak tartják egy ilyen intézmény vezetésére.

Hamar bebizonyosodott, hogy a kórház mélyrepülését Kalmár maga idézte elő. Olyan szégyenteljes helyzetbe hozta a kórházat, hogy az még a közüzemi számlákat sem tudta fizetni. Bár először próbálták az átvételi állapotot rossznak feltüntetni, kétszáz milliós kórházadósságról hazudoztak, de ezt Gervain Mihály hamar helyre tette: szó sem volt erről − írta −, sőt, Gervain hangsúlyozta azt is, hogy az átvételkor nem volt 90 napon túli adósságállománya a kórháznak. (Orosházi Élet, 2009. június 12-i szám, 2. oldal) Utána Kalmár előszeretettel mutogatott a kormányra, majd ezt néhány hónap múlva abbahagyta, mivel 2010 tavaszától ott is a Fidesz volt − azt a pártot pedig mégsem szidhatta, amelyik odatette. Azóta eltelt két év, a mélyrepülés fokozódott.

A közvélemény ma sem tudja, hogy milyen hatalmasra duzzadt − az Orbán-kormány alatt tehát − az Orosházi Kórház adóssága, hiába kérdezték 2011-ben a szocialista képviselők a testületi üléseken többször is, Dancsó József egyszerűen nem válaszolt. Törvénytelenül, de ő ezt is megtehette. Dancsó fél szemmel már a kórház államosítására tekintett, amely idén májusban be is következett, az állam pedig vitte magával a kórház adósságát is, de Kalmárt ezek szerint nem kérte.

− Értelmetlen kórházi tanulmányokra kifizetett több tízmillió forint. − A senki által sem értett „mátrix rendszer”, amely azt hozta, hogy több igazgató lett szinte, mint beteghordó. − A szemészeti osztály megszüntetése, ami miatt már megtörtént, hogy a szemén sérült beteg kezébe szemcseppet nyomtak, és Szegedre küldték. − Hatalmasra duzzadt adósság, kikapcsolással fenyegető szolgáltatók, pénzükre váró beszállítók. − Ezek Kalmár Mihály főigazgatóságának „eredményei”.

Az ő bukásával ismételten bebizonyosodott, hogy Dancsó József alkalmatlan a város vezetésére, a politikai szempontokat ugyanis a szakmai szempontok és a város, az itt élők érdekei elé helyezte. Nemcsak Kalmár Mihálynak, hanem utána Dancsó Józsefnek is mennie kell. Elég volt.

MSZP Orosházi Szervezete elnöksége