nepszava/mszp.hu | Belföld
2019. március 06. 15:45

Kampányüzemmódban nincs szivárogtatás

Kampányüzemmódban nincs szivárogtatás
Nem csak egy szűk rétegnek, hanem a lehető legtöbb családnak segíteni kell - mondta Tóth Bertalan MSZP-elnök, aki azt is leszögezte: kampányüzemben nincs kiszivárogtatás.
Az már az MSZP EP-kampányának része, hogy fegyelmi eljárás folyt Mesterházy Attila ellen?
Nem. A Fidesz érdeke, hogy a belső ügyeinkből hír legyen. A hatalom képtelen mit kezdeni azzal, hogy mi, szocialisták új politikát hirdettünk, sikerre vittük az előválasztást és megteremtettük az ellenzéki akcióegységet. Csak a fideszes propagandakiadványok próbálják azt a látszatot kelteni, mintha jelentős belső ellentétek feszülnének az MSZP-ben. Az ilyen cikkek valóságtartalmáról annyit, hogy a korábbi helyreigazítási pereket az Origo, a PestiSrácok és a Hír TV egyaránt elvesztette.
 
De a volt pártelnököt épp azzal vádolta az MSZP egyik helyi vezetője, hogy információkkal etetett jobboldali orgánumokat.
Nem vitás, a szivárogtatás és annak látszata egyaránt borzasztó káros, mert megmérgezi egy párt életét. De csütörtökön az MSZP elnöksége elrendeli a választási időszakot, azaz az MSZP kampányüzemmódba kapcsol – így minden politikusának az EP-voksolás sikerén és a párt egységének megszilárdításán kell dolgoznia. Van programunk, vannak kiváló jelöltjeink, megkezdtük az aktivisták, szavazatszámláló bizottsági delegáltak toborzását – szóval megyünk előre.
 
Nem lohasztja le a szocialista képviselők harci kedvét, hogy miután blokkolni próbálták a rabszolgatörvény elfogadását a parlamentben, számos MSZP-s honatya másfél havi fizetését vonja el Kövér László javaslatára az Országgyűlés?
Nagyon büszke vagyok a képviselőinkre, hogy meggyőződésünk védelmében hajlandók voltak kilépni komfortzónájukból. Ha ez kellett ahhoz, hogy elinduljon egy érdemi közös gondolkodás és cselekvés az ellenzéki pártok, a civilek és a szakszervezetek között, akkor már megérte.
 
Miközben az emberek a közös listát tartják a leghatékonyabb eszköznek, egyre kevesebben hisznek a megvalósíthatóságában. Emiatt viszont – állítják a közvélemény-kutatások – a kis pártok népszerűsége sorvad, az MSZP-é és a Jobbiké pedig stagnál. Mit ér így közös mozgósítás?
Az MSZP és a Párbeszéd támogatottsága nőtt, szavazóbázisuk aktivizálódott. Ha csak a saját érdekeinket nézem, akkor nekünk nem lenne szükségünk közös listára. De változatlanul hiszem, hogy ez lenne a leghatékonyabb megoldás a Fidesz visszaszorításához. Ám a DK elsőként hátrált ki az ötlet mögül, és a többi párt sem kért belőle. Remélem, hogy mindenki tudja mozgósítani az összes szimpatizánsát. Afelől nincs kétségem, hogy az MSZP-Párbeszéd, illetve a Jobbik mandátumot szerez, valószínűleg a DK-nak is sikerül – és bár szurkolok nekik – az LMP-re és a Momentumra azonban nem fogadnék nagy tétben. Ha ők nem érik el az öt százalékot, akkor a rájuk leadott szavazatok a Fideszt fogják erősíteni, és az ő képviselőik számát gyarapítják.
 
Nem aggódik, hogy a Fidesz MSZP-specifikus kampányt folytat majd?
Dehogy aggódóm, sőt! Orbán Viktor azok után, hogy elüldözte a CEU-t, elvonta az Akadémia függetlenségét, ellehetetlenítette a civil szervezeteket, különösen nehéz helyzetbe manőverezte magát azzal, hogy a kormány plakátjain saját pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a politikusát támadta. Az, hogy most a szocialista Frans Timmermanst találta meg, teljesen normális: a szélsőséges, populista, jobboldali féldiktátoroknak az európai szocialista mozgalom - benne az MSZP-vel - a legkövetkezetesebb ellenfele. Örömmel vállalom ezt a harcot.
 
Kikerülhet ebből a harcból győztesen? A kormányzati kommunikáció azt harsogja, hogy az EU, azon belül is az európai szocialisták öntenék a migránsokat Európára.
Ez egy ordas hazugság, amit az Unió tételesen cáfolt. És hiába cserél fejet plakátjain a kormány, akkor is egy ordas nagy hazugság marad. Mi a magyar emberekre koncentrálunk „Haza. Szeretet. Európa” címet viselő kampányunkban. Azért küzdünk, hogy a kabinet visszavonja a rabszolgatörvényt, hogy a magyar munkavállalókat ugyanolyan jogok illessék meg, mint európai társaikat – és ugyanolyan életszínvonalat biztosító minimálbért kapjanak. Azért harcolunk, hogy senki na kaphasson gyengébb képzést és egészségügyi ellátást idehaza, mint egy nyugat-európai tagállamban. És a lehető legtöbbet szeretnénk segíteni a fiataloknak.
 
Akkor közös a szándék a kormánnyal, amelyik most hirdetett családvédelmi akciótervet.
Amiben tagadhatatlanul vannak előremutató kezdeményezések, csakhogy egy nagyon szűk rétegnek szól. Az MSZP szerint a lehető legtöbb családnak kell segíteni. Szükség van egy intenzív szociális bérlakás programra, mert enélkül sokaknak esélye sincs az otthonteremtésre. Ezenkívül meg kell duplázni a családi pótlékot, hogy a szegényebb családok is biztonságban érezhessék magukat. Ami pedig a családi adókedvezményt illeti, ha egy dolgozó pár nem veheti teljes egészében igénybe, egyszerűen azért, mert nem keres hozzá eleget, akkor azt a részt, amire most nem jogosultak a szülők, oda kell adni támogatásként. Annak érdekében pedig, hogy azok az anyák, akik a gyermekvállalás mellett dolgozni akarnak, meg kell teremteni a részmunka lehetőségét. Ennek két előfeltétele van: az egyik, hogy a bölcsődei férőhelyekről nem beszélni kell, hanem létrehozni azokat. A másik, hogy az anyák tisztes bért vihessenek haza, így fel kell számolni a nők és férfiak jövedelme közti különbséget. Mert erről szól Európa, nem a bűnbakképzésről és a félelemkeltésről. 

Kapcsolódó párttagok