mszp.hu | Belföld
2021. június 22. 13:28

Kánikula van, az autósok pedig sokszor órákig ülnek a dugóban!

Kánikula van, az autósok pedig sokszor órákig ülnek a dugóban az M0-son és emiatt a fővárosban is, az elkerülő út Deák Ferenc hídján egy éve folytatott javítások miatt. Az egy dolog, hogy erről a hídról két teljes évig tartó felújítás és a műszaki átadás után két héttel derült ki, hogy főbenjáró, a híd egész északi részének megemelését követelő hibája van: eltört a saruja – ami önmagában is megér egy-két misét –, csakhogy a folyamatos munkálatok miatt egész Dél-Budapesten szinte naponta órákra beáll a forgalom.

Ezért egy sor írásbeli kérdést küldtem Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszternek, Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek, Rogán Antalnak, a miniszterelnök tájékoztatásért felelős kabinetfőnökének és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek:

• Miért nem gondoskodott a Kormány az M0-s déli hídjának hibamentes felújításáról?

• Hogy fordulhatott elő, hogy éveken keresztül tartó forgalmi dugókkal jellemezhető lezárás ellenére sem tudta a Kormány a hidat hibamentesen felújíttatni?

• Hogy fordulhatott elő, hogy egy kormányzati megbízásból végzett felújítás hibája csak annak befejezése után derül ki?

• Hogyan kerülhetett sor a híd átvételére a kormányzat képviseletében eljáró megrendelő részéről?

• Mekkora többletköltséget jelent a hiba kijavítása az adófizetőknek?

• Mikor szűnnek meg a forgalmi dugók az M0-s déli szektorában?

• A Fidesz-kormány miért tesz magasról a csepeliek, dél-pestiek érdekeire? Miért nem képes biztosítani a Fidesz-kormány a normális közlekedés feltételeit a térségben?

• Mit tett azért, hogy a csepeliek, dél-pestiek életét a kormányzat hibájából megkeserítő közlekedési körülményekről, a normális körülmények várható helyreállásának várható időpontjáról és a kormányzat által esetlegesen felkínált segítségről tájékoztassa a térségben élő embereket?

Pintér Sándor belügyminisztertől azt kérdeztem: vajon tervezi-e, hogy tesz valamit a dugóban aszalódó autósokért, például oszt-e nekik a Belügyminisztérium egy kis vizet a tikkasztó, 40 fokos hőségben, vagy esetleg SMS-t küldet nekik, mint 2013-ban, hogy üljenek át egy másik autóba?

Én az elsőre szavaznék.