Káosz a várólistáknál

Az egészségügy az Orbán-rezsim fekete báránya. Három év alatt 300 milliárd forintot vettek ki belőle, az orvosok külföldre menekülnek, a kórházaknak sosem látott méretű az eladósodása, a várólisták pedig egészségtelenül hosszúak.  

Most kiderült, a várólisták esetében is éppen ugyanolyan a káosz, mint az Orbán-kormányzás szinte minden területén. Ott már nagyon nagy a baj, ahol egy ország egészségbiztosítója nem tudja pontosan a várólisták hosszát, hogy kit és mikor műtöttek, vagy fognak műteni. Ráadásul a hibák kijavítása helyett az OEP pénzügyi bírságot szab ki azokra a kórházakra, amelyek az orbáni megszorító politika miatt már amúgy is fuldokolnak az adóságban.

Ez az orbáni egészségpolitika: kemény pénzügyi elvonás, majd amikor akadozik a rendszer, további bírságok. Mintha a kormány minden intézkedésével azt szeretné elérni, hogy a magyar egészségügyi rendszer teljesen leálljon.

Függetlenül a sikerpropaganda számháborújától és a naponta változó adatoktól az emberek a saját bőrükön érzik a várólisták valódi hosszát, és az egyre nehezebben elérhető ellátást.

Az egészségügy meggyógyításának első lépését az Orbán-kormány elkergetésével kell kezdeni. Az MSZP a források növelésével, igazságos elosztásával és szakmailag megalapozott döntések sorozatával, a betegek és egészségügyi dolgozók érdekének maximális figyelembe vételével teremt újra egészséges egészségügyet Magyarországon.

Havas Szófia
egészségpolitikus