Káosz az oktatásban - A Fidesz-propaganda hazudik

A napokban Orosházán járt Hoffmann Rózsa, akit oktatási államtitkárból korábban köznevelésért felelős államtitkárrá fokoztak le.

Megtekintett egy iskolát, amelyet eredendően az önkormányzat tartott fenn és újított fel, és ami most kötelezően állami fenntartásba került. Bement a tanáriba, és feltette a kérdést az ott összegyűlt pedagógusoknak, hogy káosz van-e az oktatásban, mert ő mindenhol ezt hallja. Az államtitkári kérdést döbbent csend fogadta: senki sem mondta azt, hogy nincs. Mert azok, akiknek az államtitkár ezt a kérdést föltette, pontosan ismerik az igazságot.
 
A baj pedig óriási! Az oktatási ágazatban is!
 
A regnáló Fidesz-hatalom ellehetetleníti az iskolákat, intézményes káoszt hoz létre, kivérezteti a pedagógusokat, túlterheli a gyermekeket, védtelenné teszi a szülőket. Az életpályamodellel - magasabb jövedelem nélkül - jelentősen túlterheli a pedagógusokat.
 
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) tankerületek élére kinevezett, a szakmai köztiszteletet legkisebb mértékben sem bíró „pártkatona” igazgatói a hatalmuk birtokában nem segítik a problémák megoldását, hanem kiskirályok módjára rettegésben tartják az egész rendszert. Nem lehet tőlük kérdezni, megkövetelik, hogy mindenki mindent csak szépnek és jónak lásson, retorziókat alkalmaznak, és közben olyan dolgokban döntenek vagy befolyásolják a döntést, amelyekhez semmi közük.
 
Az intézmények állami kézi vezérlése kötőszáron vezeti a gyermeket, a szülőt, a pedagógust, ellehetetleníti az érdekvédelmi szervezeteket. Az egész rendszer rogyadozik. A korai összeomlástól csak az elkötelezett és hivatásának élő pedagógus társadalom mentette és menti meg, de meddig? Nekik is van tűréshatáruk! Nem véletlen, hogy közülük nagyon sokan foglalkoznak a pályaelhagyás lehetőségével.
 
Mi olyan oktatást akarunk, ahol az iskolákat visszakapják a helyi közösségek, ahol a közoktatásban tanulók újra valódi tudást kapnak azért, hogy a „cselédsor” ne öröklődjön, hogy egy okos gyerek jövőjét ne az döntse el, hogy a szülőknek vannak-e milliói tandíjra. Mi olyan oktatást akarunk, ahol a pedagógusok a szemfényvesztő életpályamodell helyett valódi béremelésben, megbecsülésben és tanszabadságban részesülnek.
 
MSZP Dél-Békés
4. sz. választókerületi társulás