Káosz kíséri az iskolák államosítását

A házelnök kivezettetéssel riogatott, saját véleményt mondott. Lukács Zoltán napirend előtt.

Kik fizetik meg a káosz árát? - tette fel a kérdést Lukács Zoltán a parlament mai ülésén, napirend előtti felszólalásában. Az iskolák államosítására nincs a költségvetésben elég pénz, tömeges pedagógus elbocsájtások elé nézünk - mondta a többi között. A szocialista frakcióvezető-helyettes kiemelte: a kormánypártokon belüli fejetlenséget jellemzi, hogy 134 módosító indítványt adtak be a törvényjavaslathoz.
 
- Háromezer általános- és középiskolát, 1,5 millió diákot és 120 ezer pedagógust érint az államosítás. A helyi közösségek évtizedekig gyűjtögették a pénzt, szépítették és fejlesztették intézményeiket. Generációk együttes munkája, áldozatos erőfeszítéseinek eredménye lesz most egyetlen tollvonással az államé. Sőt, még ennél is nagyobb a veszteség, hiszen a Fidesz-kormányzat nem csak az ingatlanokat és eszközöket, hanem a közösségek azon jogát is elveszi, hogy beleszólhassanak a saját ügyeikbe, maguk alakíthassák a sorsukat. A pedagógusok, szülők és gyermekek alkotta helyi közösségek ki lesznek zárva ezekből a döntésekből - emelte ki Lukács Zoltán. - A kormánypártok és saját államtitkárságuk sem tudják eldönteni, hogy elég lesz-e a pénz a költségvetésben, nem tudják 90-, 100-, vagy 120 milliárd hiányzik. Nem tudják azt sem, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hogyan birkózik majd meg a feladattal. Döntsék el, hogy a politikának vagy az államtitkárságuknak van igaza. Nem véletlen, hogy a kormánypártokon belül parázs veszekedések vannak, valamint 134 módosító indítvány adtak be saját törvényjavaslatukhoz - hangsúlyozta a szocialista képviselő.
 
A kormány képviseletében Simicskó István államtitkár kezdte meg a választ. Ellendrukkereknek nevezte a szocialistákat, akik ezt rossz néven vették, egy kicsit hangoskodtak, s így Kövér László házelnök az elmúlt héthez hasonlóan újra kivetettetéssel riogatta Lukácsékat. A házelnök azonban most tovább is lépett, mert minősítette az ellenzéket: demagógnak titulálva őket. Simicskó sportállamtitkárként lépett tovább beszédében, mert egyszer csak így szólt a szocialistákhoz: „Sportbaráti szeretettel, kellő bizalommal tekintsenek a jövőbe!” Aztán belebonyolódott azon okfejtésbe, miszerint az önkormányzatok az állam része, az iskolák is az állam része, így az iskolák is az önkormányzatok része. A konkrétumokra: lesz e pénz, miért kellett a 134 módosító, mi lesz a pedagógusokkal? – nem érkezett válasz. Illetve összefoglalóan annyi: minden rendben lesz. Ugyanakkor az elhangzott ígéretként: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jól fog működni. Ezt az ellenzékiek úgy értelmezték, hogy még mindig nem működik.