MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | parlament országgyűlés
2013. november 11. 17:19

Kaotikus a helyzet a pénztárgépek online bekötésénél - Országgyűlés

E.ON-ügy, büntetőjogi törvények módosítása, pénztárgépek, a szociális területen dolgozók bérfejlesztése, tanyafejlesztési program, áfaügy, védett sírok önkényes átépítése, takarékszövetkezetek lenyúlása, rezsicsökkentés. Ülésezett a parlament.

Az MSZP az Európai Bizottsághoz fordul az E.ON-ügyben

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője bejelentette: pártja az Európai Bizottsághoz fordul az E.ON gázüzletágának állami megvételével kapcsolatban, mert tiltott állami támogatásként értékelik azt. Céljuk az adófizetők pénzének visszaszerzése - mondta.

Az ellenzéki pártvezető szerint annak ellenére fizetett 280 milliárd forintot az állam, hogy a gázüzletág értéke mindössze 110 milliárdot tett ki. Bírálta, hogy további 60 milliárdot fordítottak a tározókra.

Sérelmezte, hogy bár a kabinet gyakran bírálja a multinacionális vállalatokat, az E.ON-t mégis extra profittal jutalmazza. Szólt a társadalmi egyenlőtlenségek növekedéséről is.

Bárándy Gergely: Az egyes büntetőjogi törvények módosításárólKaotikus a helyzet a pénztárgépek online bekötésénél

Józsa István azt kérdezte, miért nem tesznek semmit a kereskedőknél, vendéglátósoknál az online pénztárgépek üzemeltetési költségeinek csökkentésére. Szerinte kaotikus helyzetet idéztek elő az adóhatósághoz való online bekötéssel, a kormány kapkodó ás átgondolatlan módon hárítaná át a 100-150 ezer forintos terhet. Tarthatatlan a bevezetési határidő és kiderült, hogy olyan cég kapott milliárdos kormányzati támogatást, amelynek nincs engedélye megfelelő gépet forgalmazni - mondta. Szerinte azt is kiderült, hogy negyedével lehetne a kereskedők költségeit csökkenteni, de ezt nem tartották fontosnak.

Az MSZP a szociális ágazatban dolgozók béremelésére kérdezett rá

Pál Béla a szociális területen dolgozók bérfejlesztésére kérdezett rá. Mint mondta, keddre, a szociális munka világnapjára békés demonstrációt hirdettek az ágazatban foglalkoztatottak, erkölcsi és anyagi elismerésüket kérve.

Beszámolt arról, hogy a 145 ezer embernek munkát adó területen dolgozók a statisztikák szerint nettó 78 ezer forintot keresnek, és hat éve nem részesültek bérfejlesztésben.

Tanyafejlesztési program, sertéshús áfájának csökkentése

Gőgös Zoltán azzal kezdte felszólalását, hogy a múlt héten nagyjából egy időben látott napvilágot a két hír: a tanyafejlesztési program legnagyobb nyertese az V. kerület volt, miközben csak az élő és a fél disznók húsára terjed ki az áfacsökkentés.

A képviselő azzal folytatta, hogy a tanyafejlesztési program jól indult, de a kormány hagyta, hogy elromoljon. Az áfaügyben pedig legalább azt az intézkedést ellentételezni kellett volna, amelyik a vágóhidak likviditási problémáit átterelte a sertéstartókra - közölte.

Megkárosították Herman Ottó síremlékét

Varga László azt mondta, hogy Miskolc negatív hírek kapcsán került be a médiába, mert egy kormánypárti önkormányzati képviselő helyrehozhatatlanul megkárosította Herman Ottó és mellette nyugvó tanítványa, Vásárhelyi István síremlékeit. A politikus hozzátette: a múlt héten elbontották azt a "tucatárú" síremléket, amelyet az önkormányzati képviselő az adófizetők pénzéből emeltetett.

Tukacs István: A takarékszövetkezetek lenyúlásáról III.

Tukacs István a takarékszövetkezetek államosításával kapcsolatban kérdezett. Emlékezetett rá, hogy a takarékszövetkezeteket integráló szervezet tulajdont fog szerezni a veszteséges Magyar Postában, egyes források szerint 130 milliárd forint értékben. Feltette a kérdést: miért van 2-3 száz milliárd forintja a kormánynak erre az üzletre, mi a logikája és hol a vége ennek a folyamatnak?

Pál Tibor: Akik a rezsicsökkentésből kimaradnak

Pál Tibor arról beszélt, hogy a rezsicsökkentés átverés, és sok ezren vannak, akiket nem ér el. Számukra a közműszolgáltatást köztes szolgáltatók végzik. Konkrét példaként a ferencvárosi MÁV-lakótelepeken élőket hozta, ahol a vízrendszer a MÁV kezében van, és végeredményben 50 százalékkal kerül többe a víz és csatornaszolgáltatás. Azt kérdezte: van-e ismeretük arról, hány lakás áll szolgáltatási jogviszonyban köztes szolgáltatókkal?

Gúr Nándor: A gazdaság képtelen új munkahelyeket teremteni