mszp.hu | Belföld
2021. december 28. 16:33

Kaotikus állapotok várnak az önkormányzatokra jövőre?

Újabb egészségügyi elvonásokra készül a kormány – az önkormányzatok kitartanak A fideszesek ismét fel akarják rúgni – ezúttal „átütemezés” címszóval – az atlétikai vb kapcsán történt megállapodást a fővárossal: nehéz helyzetbe kerülnek a kerületi polgármesterek is, hiszen a budapestiek ismét hosszabb várólistákkal, lepusztult rendelőkkel és a háziorvosok hiányával fognak találkozni.

Elképesztő, hogy a kormány még talán az utolsó pár hónapjában is elvon szerződésben vállalt beígért egészségügyi forrásokat (pont most, egy ilyen egészségkritikus időszakban), de az önkormányzatok állják a sarat. A Márki-Zay Péter vezette új nemzeti egységkormány alatt remélhető, hogy az emberek visszakapják ezeket a pénzeket – erről beszélt Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere és Tompos Márton, a Momentum szóvivője kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Az Egészséges Budapestért program forrásai nagyon fontosak. Nem lehet azt csinálni, hogy az orvosi rendelők felére jut felújítás, a másik felének meg azt sem tudjuk, mikor jut. Az önkormányzatok számoltak ezekkel a bevételekkel, ezek ugye címkézett bevételek” – emlékeztetett Őrsi Gergely.

„Egy megyeszékhelynyi ember halt meg és ilyenkor vesz el az Egészséges Budapest programból több milliárd forintot a magyar állam” – tette hozzá Tompos Márton.

A Momentum szóvivője rámutatott, olyan vezetők, akik ezt hagyták, mi t például Pintér Sándor vagy Kásler Miklós nem maradhatnak áprilistól hatalomban, az elvont források helyére pedig újakat a fideszes kormány utolsó 3 hónapjában már nem lehet behozni.

Őrsi aláhúzta, az okozott kiesést csak és kizárólag kiadáscsökkentéssel és spórolással lehet behozni. „Az energiaárak látjuk, hogy elképesztően elszálltak, és látjuk azt is, hogy több önkormányzat emiatt bajban van. Mi még körülbelül két évig szerencsés helyzetben vagyunk, mert kiírtunk egy hosszútávra szóló közbeszerzései szerződést, ezzel stabilizálva illetve rögzítve vannak az árak” – jelentette be az MSZP-s polgármester.

Kiemelte, a demokratikus vezetésű önkormányzatok külön figyelmet fordítanak arra, hogy az egészségügyi és szociális szféra emelkedő bérei biztosítva legyenek.

Az önkormányzati téma mellett az ellenzéki politikusok kérdésre elmondták, a korábbiakhoz hasonlóan méltatlannak és antidemokratikusnak is tartják, hogy a nemzet egységét képviselni hivatott államfőt valójában a leköszönő miniszterelnök jelöli ki egyszemélyes kézi vezérléssel, mindenféle társadalmi kontroll nélkül.

Novák Katalin helyett ezért a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt vezette demokratikus választási szövetség vélhetően néhány héten belül a választók elé tárja, hogy kit javasolnak méltó és az egységet képviselni tudó köztársasági elnöknek.

Zugló segít

2022-07-18 13:25